Vädret idag
Mestadels molnigt
-2°C
Prognos November 27, 2020
dag
Mestadels molnigt
1°C
 

   Fortsatt strid för lägerpersonalen

   Striden mellan kommunen och fackföreningen Syndikalisterna fortsätter. Nu genomför personalen inom lägerverksamheten en blockad.

   – Förhandlingen avslutades i total oenighet, säger Simon Hedelin, representant för Social- och vårdsyndikatet i Göteborg.

    

   Som Norra Halland tidigare rapporterat om pågår en strid mellan Syndikalisternas fackförening och Kungsbacka kommun. Anledningen är de dåliga arbetsvillkoren för personalen inom lägerverksamheten för barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Som det ser ut nu räknas de timmar som personalen arbetar nattetid inte som arbetstid. Därför måste personalen lägga de timmarna på annat jobb i verksamheten. Den som är hårdast drabbad av detta är Veronica Börjesson, som i och med avtalet måste arbeta 36 timmar i månaden utöver sin heltid för att få ihop sin heltidstjänst. Sedan ett par veckor tillbaka pågår nu en blockad.

   – Den  går ut på att jag och min kollega inte ska göra de timmar som vi är tvingade att jobba utöver vår heltid. Blockaden påbörjades den 27 april och kommer pågå tills kommunen ger sig, kanske kommer vi att trappa upp den, säger Veronica Börjesson.

    

   Samtidigt som blockaden började avslutades tvisteförhandlingen mellan kommunen och facket.

   – Förhandlingen avslutades i total oenighet. Kungsbacka kommun följer inte Arbetsmiljöverkets definition av arbetstid. Men de kommer fortsätta köra på sin linje och anser sig ha rätt till det. De säger bara att de följer det avtal som gäller, det är vårdslöst och förbryllande, säger Simon Hedelin.

    

   I onsdags hade både han och Veronica Börjesson kallats till stadshuset för en överläggning med representanter från kommunen. Men under mötet gavs inte mycket ny information.

   – De ville bara att vi skulle specificera vår stridsåtgärd. Jag ställde några frågor men fick inga svar. Jag tycker att det är skamlöst att de inte kan svara på varför de tvingar sin personal att jobba gratis, säger Simon Hedelin.

    

   Efter att blockaden utbröt har fler av personalen inom lägerverksamheten anslutit sig till Syndikalisternas fackförbund.

   – Nu är vi fler. Vi kommer fortsätta att ha manifestationer och ta striden vidare, vi lägger inte locket på. Vi tycker helt enkelt att det är oskäligt att de jobbar gratis, det är därför vi varslar om stridsåtgärd nu, säger Simon Hedelin.

    

   Norra Halland har varit i kontakt med Ulrika Borg på kommunens HR-avdelning, som inte velat ge någon kommentar. Inte heller Eva Apelvi, förvaltningschef på Individ- och familjeomsorgen, har velat ställa upp på en intervju i samband med den här artikeln.

    

   Läs mer i papperstidningen fredag 13 maj.

   Elina Bratt Lejring
   Reporter elina.bratt@norrahalland.se 0300- 101 75 @elinabratt på Twitter

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!