Vädret idag
Molnigt
11°C
Prognos October 30, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

   Svalt intresse för nattvandring

   Det är inte lätt att få vuxna att nattvandra.  I centrala Kungsbacka , Fjärås och Vallda finns det ingen aktiv grupp alls för tillfället. 

   Men i Särö vandrar man på. 

    

   – Det är viktigt att det finns. Här finns ungdomar som är oroliga för att gå ut, speciellt tjejer,  och så ska det naturligtvis inte behöva vara, säger Madeleine Jonasson, fritidsassistent på Elektronen och kommunens samordnare för Nattvandrarna centrum.

    

   Intresset för att vara med och nattvandra har varierat genom åren i kommunens olika delar. När det var stökigt på stan i våras med misstänkta överfall på unga flickor startades ett antal Facebookgrupper där medlemmarna visade stort engagemang för att skapa trygghet i utomhusmiljön. Bland annat erbjöds skjuts, eller sällskap på väg hem en mörk kväll.

   – Då försökte vi hänvisa till att engagera sig i nattvandring istället men det gick inte hem. Det är svårt att rekrytera vuxna här i centrum och det har varit olika personer som har hållit i det tidigare men sedan den sista slutade på grund av flytt har det inte kommit någon ny, säger Madeleine Jonasson.

    

    

   På andra håll i kommunen ser det likadant ut. I Vallda och Fjärås finns det för närvarande ingen aktiv grupp men i Onsala gör man sitt bästa för att hålla nattvandringen igång.

   – Vi har ett schema uppdelat på klasser i årskurs 7,8 och 9. Men det väldigt trögt och det gås inte varje vecka. Det är väldigt aktivt på vår Facebooksida men det är svårt att få föräldrar att gå, säger Jenny Forslund som är en av tre ansvariga för Onsala nattvandrare.

   Ett vanligt argument är att ”mina barn är inte ute”. Många är också engagerade i olika idrottsföreningar vilket enligt Jenny innebär att det är ganska lugnt i Onsala på helgerna. Men ambitionen är att det ska finnas nattvandrare både fredag- och lördagskvällar.

   – Men de dyker inte upp, säger Jenny.

   I Särö vandrar man på fredag- och lördagkvällar med uppehåll på loven.

   Även om ingen av just de här mammornas barn ännu börjat hänga ute på kvällarna vill de gärna vara med om att bygga upp ett bra nätverk av föräldrar som ska finnas även för deras barn längre fram. 

   – För egen del har jag inget behov av nattvandrare än, min son är hemma, men jag hoppas att det finns ett stabilt nätverk när vi behöver det, därför är jag med nu, säger Hanna Walden som varit med flera gånger tidigare. 

   – Det blir en trygghet med ett sådant här nätverk och man lär känna andra föräldrar, därför engagerar jag mig, säger Malin Griffiths.

    

   Läs artiklarna i sin helhet i dagens Norra Halland 

    

    

   På bilden: Anki Strömberg, Pernilla Turitz, Malin Griffiths, Hanna Walden och Veronica Gasc har samlas på Shell-macken inför kvällens vandring/cykling.

   Nattvandrarna har med sig klubbor och det är välkänt. Ungdomarna kommer gärna fram för att prata och få en klubba.

   Christina Nordwall
   Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!