Vädret idag
Molnigt
10°C
Prognos October 29, 2020
dag
Skurar
10°C
 

Årets julklapp: 2018 kan du parkera här

Vad är julens budskap? Jakten på den perfekta julklappen, att sätta glöggen i tid, att ha ett dignande julbord eller att fira en kristen högtid? Vi tar alla till oss budskap på olika sätt och det är inte alltid vi är eniga om vad som är viktigast.
Så här i juletider konkurrerar mitt ordinarie budskap ”du ska inte ljuga” med att jag hör mig själv övertyga minsta sonen om att tomten finns. För att de större syskonen inte ska avslöja min vita lögn säger jag att det bara är de som tror på tomten, som får julklappar.

Fler saker än julen har konkurrerande budskap. I tågkuren på Hede slåss två budskap om uppmärksamhet på en gemensam skylt. Här står det ”Affischering förbjuden” tillsammans med symbolen för ”Rökning förbjuden”. Det ena förbudet fungerar bra. Det är få pendlare som spontanaffischerar. Dessvärre är det många som deppar ihop och börjar bolma i tågkuren när tågen inte går som de ska. Men jag är inte den som klagar. Alla klarar inte av att ta till sig två budskap eller att klura ut vad som är viktigast.

I somras försatte jag en servitris på Rhodos i en knivig sits då jag kom med två motstridiga budskap. När jag skulle säga hur stort vårt sällskap var sa jag ”five” och förtydligade genom att visa med fingrarna.  Servitrisen, som tittade på mig, min man och våra tre barn, frågade förvirrat om vi verkligen var sex stycken. Jag skakade på huvudet och sa, ”no, no, no, FIVE!” och höll åter upp mina fingrar för att budskapet skulle gå in. Först då märkte jag att jag hade tagit i från tårna och höll upp hela sex fingrar. Att få fingrar synkade med det jag ger uttryck för i ord fungerar sådär för mig. Häromdagen sa jag till dottern att ”jag kommer om fem minuter” medans jag viftade med tre fingrar. Klart som dopp i grytan!

Generellt är det bra med information och tydliga budskap. Men någon form av timing är önskvärd. När jag åker genom Kungsbacka i jakt på parkering när jag ska med tåget så passerar jag ”min” gamla parkeringsplats, Varla. Där står numera en skylt med det uppmuntrande (?) budskapet ”Hej! Letar du parkering? 2018 kan du parkera där borta”. Det hjälper föga år 2016.

Om nu i juletider tomten och paketen är viktigast för barnen, så vill vi vuxna gärna slå fast att det är att vara tillsammans som är julens stora budskap. Samtidigt signalerar vårt agerande att julen snarare handlar om att ha grannskapets snyggaste julbelysning och en julinredning i klass med Ernsts. Och för många som besöker Vallda kyrkas levande julkrubba är den riktiga kamelen där julens mandel i gröten. Och mitt budskap till dig? Missa inte kamelen och ha en fantastiskt god, avkopplande och rolig jul!

Ulrika Wahlström
Bor i Vallda med man, barn och fågel. Heltidsarbetande marknadsförare med ambition att någon gång ge ut en roman. Har mycket spring i benen och vill få hela kommunen att lysa upp så att jag kan springa i tid och otid. Älskar när folk öppnar dörrar!

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!