Vädret idag
Delvis soligt
12°C
Prognos October 30, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

För att jag kan

En vän sa: ”Varför håller du på och tränar så mycket?”
”Ja, just nu blir det en del,” medgav jag, ”för jag förbereder mig för Vätternrundan.”
Han såg frågande ut. ”Varför då?”
”För att jag gör Svensk klassiker i år.”
Samma tomma blick. ”Varför då?”
Eftersom mina svar inte var tillfredsställande tänkte jag en stund. Sedan visade jag mitt bredaste leende och slog ut med armarna. ”För att jag kan!”

Minns du din barndom? Kommer du ihåg de stunder då du kände dig som mest lycklig och stolt över dig själv? Var det inte när du hade en bild av något du ville uppnå och sedan gjorde det? ”Jag kan” eller ”jag kan själv” var viktiga ord för dig. Och när du väl hade genomfört din gärning kände du dig stor, oövervinnlig.

Barn som vuxen, det är utmaningarna som gör att vi växer. Därmed är det utmaningarna som ger oss glädje. När vi övervinner hinder, uppnår svåra mål eller använder vår kreativitet för att skapa något, då gör vi ett aktivt val – valet att känna lycka.

Självklart kommer lycka i många färger, men sällan är den färgstarkare än när du har en vision, följt av målsättningar och hårt arbete för att förverkliga den visionen. Du får inte endast känslan att du växer som människa, men att du ibland till och med blir en ny människa; att ditt sanna jag, som länge låg i dvala, nu är uppenbarad. Du blir din egen uppenbarelse!

Varför tar jag upp detta idag? Kanske är det ett pep-talk för alla oss som befinner oss i livets mitt och som behöver påminnas om att inte ge upp i livet. För är det inte det vi gör ibland? Vi ger upp när vi blir slår oss till ro i vår bekvämlighet och slutar utmana oss själva. Vi ger upp när vi inte tar vara på allt vad livet har att erbjuda. Vi ger upp när vi tror vi är fullärda. Och så förvånas vi när både kropp och själ börjar säcka ihop. Det behöver inte vara så. Det får inte vara så.

Många säger att de är livsnjutare. Jag sällar mig till den skaran. Men det betyder mer än att bara stanna upp och lukta på blommorna – även om detta är en viktig livsingrediens.

Det innebär också att vidga sina vyer. Jag minns högstadiet. Där skulle man vara antingen hårdrockare eller syntare. Jag undrade alltid: Måste man välja? Jag tyckte synd om mina vänner som inte kunde se att det fanns mästerverk i alla slags musikgenrer. Men är det inte också så i livet, att vi missar många mästerverk för att vi vägrar pröva något nytt eller utforska våra sinnen?

Att njuta av livet innebär som sagt också att vi utmanar oss själva. Hur annars kan upptäcka vår sanna potential? Hur annars kan vi veta vem vi verkligen är ämnade att vara? Hur annars kan vi se hur det omöjliga i livet blir möjligt? Innebär det ansträngningar? Ja. Men är det inte värt det? Jag tror Muhammad Ali visste vad han pratade om: ”Ge inte upp… och lev sedan ett liv som en vinnare!”

När jag säger ”för att jag kan!” säger jag egentligen: Jag vill njuta av livet. Jag vill leva det fullt ut. Jag hoppas vi är många som kan.

Louis Herrey

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!