Vädret idag
Mestadels molnigt
-1°C
Prognos November 27, 2020
dag
Mestadels molnigt
1°C
 

Barbie och kvinnodagen

Barbie fyller 60 år i år. Vi är alltså jämngamla och har båda utvecklats genom åren. Den stora skillnaden mellan oss är att när jag var barn så var Barbie vuxen och nu är det väl snarare tvärt om. Sedan är ju Barbie ständigt anpassad till senaste trenderna med sin smala midja, väldigt långa ben, vackert glänsande hår och stora ögon (det skiljer oss också åt om nu sanningen ska fram).

 

Något överraskande visar det sig att denna amerikanska miljonprodukt fortfarande slår försäljningsrekord. Unga familjer köper alltså Barbiedockor till sina ungar (gissningsvis mest till sina döttrar) ännu i vår tid. Jag som trodde att man knappt kunde erkänna att man lekte så mycket med henne när man var ung. Det visar sig nu att genom henne kan barn skapa tankar kring sin kommande vuxenroll medan andra dockor behöver tas om hand och skötas så är hon självständig och vågar tar för sig och kan vara förebild.

 

Och förebilder behövs verkligen. Det är ju de som banar väg fram och som kan gör det möjligt för andra att se att det går. Kanske kan Amanda Lind, vår nya kulturminister, bli en sådan förebild. Hon har redan orsakat två stormar. Den ena för sin frisyr och den andra för att hon väntar barn. Två saker som tydligen inte passar sig för en minister 2019. Det är nog bra att det finns de som vågar sådant som ingen vågat förut, bara att det debatteras gör ju att något händer.

 

Igår kom resultatet från en undersökning som svenskt Näringsliv gjort. Andelen kvinnor som driver företag i Kungsbacka är högst i Halland men nivån är blygsam, bara 11 procent och nyföretagande bland kvinnor minskar. Detta är inga bra tecken. Kanske säger det en del om hur utvecklingen inom välfärdssektorn ser ut och vilka ansträngningar det innebär att driva företag där. Möjligheter för kvinnor att driva bolag inom en sektor som skriker efter arbetskraft och nya lösningar måste ökas.

 

Idag är det Internationella Kvinnodagen och den verkar behövas ännu, nu när kvinnors rättigheter börjar naggas i kanten runt om i världen. Det finns mycket mer att uträtta och behovet av nya förebilder har kanske aldrig varit större. Det är bara att kämpa på!

 

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!