Vädret idag
Mestadels molnigt
10°C
Prognos October 30, 2020
dag
Skurar
12°C
 

Bevara Sverige svenskt!

Nu till helgen går vi till val i Sverige och då bestämmer vi svenska medborgare inriktning både för den lokala politiken och för Sverige på riksplanet. Det ska bli härligt tycker jag. Vi i min familj brukar göra en liten extra högtidlig grej av att gå till vallokalen på själva valdagen. Numera är ungdomarna utflugna så de röstar ju på det sätt de vill men det viktiga är att de väljer att rösta och sätter sig in i de frågor som de tycker är viktiga.
Förra fredagen träffade jag drygt 100 ungdomar på Ljud och Bildgymnasiet där jag hade förmånen att få föreläsa. Jag sa till dem att jag tycker att de är fantastiska som kan hantera alla informationsflöden och dessutom kan räkna ut vem de kan lita på. När jag gick i gymnasiet var situationen en helt annan. Det mesta jag tog del av var av traditionella, tillförlitliga medier. Det var tryggt och bra. Dagens ungdomar överöses av information där vem som helst kan säga vad som helst och gör det också. En eloge till alla unga som lärt sig att hantera detta så klokt och verkar så insatta och medvetna om det där med källkritik. För nu i valtider gäller det att se bakom de politiska fasaderna. Vad är syftet med det som sägs? Vad kan det leda till? Hur ser agendan ut på lite sikt? Hur agerar de som är representanter för partierna? Är de trovärdiga och pålitliga?
Det finns så många grundläggande svenska traditioner och värderingar värda att bejaka och bevara. Yttrandefrihet, öppenhet och allas lika värde för att nämna några. Vår svenska välfärd, svensk industri, internationella samarbeten, fredsarbetet. Varumärket Sverige står för öppna gränser, rörlighet och samarbeten över världen. Det handlar om att ta ställning och säga ifrån. Det handlar om att vi vågar gå vår egen väg och ta våra egna beslut trots att vi är ett litet land. Att fortsätta kämpa för detta och verka för mångfald, dialog, lärande, utbyte och öppenhet tycker jag är att bevara Sverige svenskt. Inte det omvända.
Så låt dig inte luras på söndag. Var lika kritiskt granskande som våra ungdomar lärt sig vara. Låt dig inte imponeras av en snygg fasad och enkla lösningar utan tänk efter vad det leder till på sikt. Vem vill du själv vara och vem är värd att få representera dig? Hur vill du att Kungsbacka ska utvecklas och vad vill du att Sverige ska stå för i framtiden? På riktigt. På allvar.
Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!