Vädret idag
Molnigt
9°C
Prognos October 29, 2020
dag
Regn
9°C
 

”Det är en liten sorg att inte få ha det tredje året”

FOTBOLL. – Då hade jag fortsatt, utan tvekan, säger Johanna Almgren.

Frågan var om fästmannen Tom Petterssons flytt från IFK Göteborg till Östersunds FK avgjorde hennes fortsatta tränargärning i Kungsbacka DFF.

– Det är en liten sorg att inte få ha det tredje året när man slitit och byggt upp något.

 

När Kungsbacka DFF knöt till sig Johanna Almgren som huvudtränare var hon helt grön som seniortränare. På erfarenhetskontot fanns det bara ett halvår med BK Häckens P17-lag.

Med ett påskrivet kontrakt lämnade hon kafét på Linnégatan i Göteborg med självtvivel som blandades med möjligheten att få utveckla fotbollen hon trodde på.  

Har du nått ut med din filosofi?

– Till viss del. Det har varit en jäkla utveckling, men det krävs tid och att jag är pedagogisk för att nå ut med mina tankar. Med tanke på att jag var ny så tror jag att jag hade kunnat få ut ännu mer om jag fått fortsätta.

Du har haft mer i huvudet än vad som synts på planen?

– Absolut. Det är resultat som kommer ett tredje, eller ett fjärde år. Jag har aldrig velat vara den som spelar slumpfotboll – sparka och se vad som händer. Jag vill kontrollera spelet. Spela en passningsorienterad fotboll, men också där man bestämmer när man ska erövra bollen. Med passningsorienterad menar jag inte att man ska stå och bolla fram och tillbaka, det är skittråkigt. Det gäller att ta steg framåt. I en del matcher kom vi ingenvart, medan vi i andra matcher blandade vårt bollinnehav med attackspel.

Tvivlade du under det första året när det gick tungt?

– Det var svårt att få ut vad jag ville. Det var inte så att jag kände att nu kliver jag av. Men tankar som: Klarar jag av att förmedla den fotbollen jag vill spela? Har jag tagit mig vatten över huvudet?

Funderade du på om din filosofi verkligen var rätt för Kungsbacka DFF?

– Det är modigt av en nykomling i Elitettan att spela den typen av fotboll. Alla lag kan spela fotboll genom att slå upp bollen utan tanke och det kan ge snabba resultat. Vem vet, vi kanske hade slutat trea med det spelsättet, men jag tror inte det lönar sig på sikt. Spelarna måste få en utbildning.

 

Efter ett första år där Kungsbacka DFF klarade sig kvar efter at ha dansat på linan mot nedflyttning kunde hon avsluta sitt andra år med att föra föreningen till en femteplats i Elitettan.

Var det 2017 det kunde ha lossnat rejält?

– Ja. Det kan hända oavsett om man byter tränare, men det hade varit roligt att få vara med. Jag är lite avundsjuk på Nicklas Karlström.

Varför?

– Han får många spelare som har utvecklats. Det är en jättefin trupp att jobba med.

Hur har de två åren varit?

– Skitkul! Det var nog bra för mig, föreningen och för spelarna att det blev ett skitår först. Nu vet jag hur det är att vara i en sådan situation. Andra året blev speciellt eftersom jag födde barn och var borta ett tag. Efter att jag kom tillbaka spelade vi så bra, vi tar det utsatta poängmålet, vi ger oss fan på att slå Hovås och vi blir tvåa i väst. Och på sättet vi gör det… frågar du tjejerna har de nog haft roligt.

Vad har du lärt dig?

– Min filosofi är densamma, men jag förstår bättre att jag behöver kompromissa med mig själv. Jag vet hur jag vill spela, men hur får jag spelarna jag har att prestera sitt yttersta och samtidigt utvecklas? Har jag den mest tekniska spelaren i Elitettan och helt plötsligt är hon oteknisk för att hon inte vågar, då gör jag fel.

 

Johanna Almgren lämnar efter två år i Kungsbacka DFF.

Johanna Almgren lämnar efter två år i Kungsbacka DFF.

Johanna Almgren lockades av Kungsbacka DFF:s ambitioner att nå Allsvenskan. Men de är inte redo att ta steget ännu, menar hon. Det finns en risk att ha för bråttom – ett eventuellt avancemang skulle riskera att bli kortvarigt

– Fortsätt att styra upp strukturen i föreningen: vem som gör vad. Kolla förutsättningarna som finns. Börja jobba på kommunen. Att behöva börja träna på konstgräs i oktober för att det är för mörkt. Vad är det? 

Känns det som att ni blev förbisedda av kommunen?

– Kommunen borde vakna. Det är ett elitlag i staden som de kan vara stolta över. Det borde värderas. Jag tycker inte att man gjorde det även om jag inte vill dra alla över en kam.

Att ni saknade en gräsplan med tillräcklig belysning. Tror du det hade kunnat hända ett herrlag i Superettan?

– Jag vill inte spekulera i det.

 

Sonen Lennox pickar på uppmärksamheten. Det är lugnt på Övre Husargatan i Göteborg denna förmiddag och Johanna Almgren har tagit en paus i flyttpackandet. Efter nyår väntar en heltidstjänst på herrsidan i Östersunds FK.

– Jag kommer att jobba nära Graham Potter, men rollen är inte klar. I min värld är han den mest intressanta tränaren i herrallsvenskan.

 

Två år har passerat sedan hon satt en parallellgata bort och satte namnteckningen på sitt första kontrakt som seniortränare. Sedan dess har det skett en maktförskjutning i väst.

– För att locka spelare till Kungsbacka tidigare var vi tvungna att tänka utanför boxen. Om vi skulle få hit spelare som kan avgöra om vi tar oss upp i Allsvenskan så behövde spelsättet locka. Nu vill spelare I Hovås/Billdal gå hit istället för tvärtom, vi har gått om dem. Hör du? Jag säger vi fortfarande.

 

Fakta:

Johanna Almgren om:

Starkaste minne i KDFF: ”Det enskilt starkaste är när vi gör målet mot Bollstanäs som gör att vi stannar i Elitettan. Det var galet. Min ytterback slår ett inlägg till min andra ytterback. Att det får avgöra… det var en sådan lättnad. Känslan var att nu kan vi bygga vidare och andas ut.”

KDFF 2017: ”De har bra förutsättningar och ska absolut satsa på topp fem”

Arsenal: ”Det är mitt lag. Jag ska försöka komma dit och kolla hur de jobbar med ungdomar. Mitt intresse för dem föddes under deras storhetstid med Thierry Henry, Dennis Bergkamp och alla. Det är laget jag blir förbannad på och glad över varje vecka.”

Om varför sonen heter Zizou i mellannamn: ”Zinedine Zidane är min idol. Jag skulle kunna offra en fot för att få träffa honom. Det skulle gå att göra en intervju bara om allt jag gillar med honom. Elegansen på planen, hur han bestämde över motståndarna, hur han retades med bollen och att han alltid visste vad han skulle göra med bollen. Han fick det att se enkelt ut. Målgörare, frisparksläggare, framspelare, hans vändningar… han var komplett. Det är därför som Lennox heter Zizou i efternamn. När Real Madrid vann Champions League fick jag genom det.

Efterträdaren, Nicklas Karlström: ”Jag ringde honom och frågade om han ville träffas. Så det ska vi försöka att göra, det kan vara bra att få en överlämning. Han får många spelare som har utvecklats. Det är en jättefin trupp att jobba med.”

 

Johanna Almgren:

Född: 1984

Bor: Göteborg, efter nyår i Östersund.

Aktuell: Lämnar Kungsbacka DFF efter två säsonger som huvudtränare.

Christian Johansson
Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tid & PlatsLäs mer >>

MÅNDAG 1 JULI 

19.30. IF Norvalla - Onsala BK, DM-herrar, kvartsfinal, Norvalla IP

 

TISDAG 2 JULI 

19.00. Tölö IF - Väröbacka GIF,Div 4 Herrar, Hamravallen

 

ONSDAG 3 JULI 

19.00. Åsa IF - Skene IF, Div 3 sydvästra Götaland Åsa IP

19.00. Kungsbacka IF - BK Astrio, Div 4 Herrar Tingbergsvallen

 

TORSDAG 4 JULI

19:00 Onsala BK - Valinge-Derome DFF, Div 1 Mellersta Götaland, damer. Rydets IP Onsala

19.00. Åsa IF -...

Läs Mer

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera