Vädret idag
Mestadels molnigt
11°C
Prognos October 30, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

   Död eller nyfödd – skulpturen upprör

   Skulpturen utanför det nyöppnade demensboendet Blåvingevägen i Vallda Heberg rör upp känslor.
   Är det en nyfödd kalv som håller på att resa sig för första gången? Eller föreställer verket ett djur som håller på att dö?

   Christer Kilersjö, vd för bostadsbolaget Eksta, beskriver området Vallda Heberg som verksamhetens flaggskepp. Därför visste man också tidigt att man ville placera ett konstverk utanför områdets enda offentliga byggnad, ålderdomshemmet.
   – Vi ville att det skulle bli ett riktigt verk av en bra konstnär, så vi tog hjälp av en erfaren konstkonsult, säger Kilersjö.
   Sedan skulpturen kom upp i höstas är det en knapp handfull personer som hört av sig till Christer Kilersjö med kritik om skulpturen, att den upplevs på ett negativt sätt, som ett djur som håller på att dö.
   – Men konst kan ju uppfattas så olika. Det handlar också om vilken sinnesstämning man själv är i, man kanske kanaliserar ut andra jobbiga känslor av besöket på skulpturen. Skulpturen kommer ur en utställning om skapelseberättelsen och andra uppfattar den annorlunda, en kalv som gnuggar huvudet i gräset och njuter. Vi ska inte heller censurera konsten, vad får vi för sorts samhälle då?

    Äldreboendet är byggt privat och drivs av en privat entreprenör. Eksta hade därför ingen kontakt med kommunen innan man gjorde sitt val av konstverk. Inte heller med entreprenören Humana som i dag driver äldreboendet, eftersom beslutet om konstverk fattades innan det var klart vem som skulle vinna entreprenaden.
   – Det är svårt att uttala sig om konst, men jag hade gärna sett att de hade haft samråd med oss om konstverket innan, säger Maj Forsberg, förvaltningschef för äldreomsorgen.
   Och just nyttan av att diskutera ett konstval med dem som ska nyttja den offentliga byggnaden innan valet görs, är en uppfattning som delas av många konstkonsulter som Norra Halland varit i kontakt med.
   Ulf Kihlander är den konstkonsult som kopplades in för att hitta verket som placerats ut.
   – Det fanns ju fortfarande ingen personal på plats, så det fanns ingen där att prata med. Men vi var en grupp som arbetade med frågan och diskuterade verket. Jag förstår inte kritiken. Pratar man med konstnären och om hans intentioner så är det ett verk om livet, en kalv som reser sig. Tittar man noga så har den också formen av en grodd, hur allting växer och får liv.  Finns det önskemål så skulle jag gärna komma och berätta om verket, säger Kihlander.

   Han tror att de protester som finns kommer att lägga sig, när de som reagerat negativt så småningom vant sig.
   – Så är det med skulpturer som upprört på många andra ställen. Ta till exempel Pinocchio i Borås, Bror Hjort vid Uppsala station eller Spiralen i Norrköping som är oerhört älskade i dag.
   Att det blir så upprörda känslor tror han har att göra med hur vi uppfattar det offentliga rummet. Bor du på en gata eller varje dag promenerar genom en park blir det din gata eller park.
   – Men bor du till exempel i Göteborg är det bara en 500 000-del som är din. Däremot är det oftast de som inte tycker att något är fint som hörs.

    

   Ann Kristin Ekman
   Reporter 0300- 52 13 63

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!