Vädret idag
Molnigt
0°C
Prognos November 28, 2020
dag
Moln ibland
1°C
 

Döden och rakapparaten

Jag har inte mycket till skäggväxt. Inte som de engelska gentlemen som enligt nobel sed skulle raka sig både morgon och kväll, för att inte skuggan av stubb skulle befläcka deras eleganta uppenbarelser i aftonsmoking.

Mina ljusa strån kan jag hålla inom anständighetens gräns med en noggrann rakning varannan dag, och jag skulle aldrig kunna passera som taliban hur länge jag än lät skägget växa.

Men trots det hamnade jag i helgen i hårknipa. Med familjen befann jag mig i sommarstugan, mest för att vila (läs: röja i trädgården), men också för att jag skulle representera släkten på en begravning i en liten stad i närheten.

Begravningsdagens morgon insåg jag att rakapparaten inte kommit med i packningen. De stripiga utväxterna jag hade på hakan skulle inte göra sig bra till svart kostym, och jag var just på väg att inhandla engångshyvlar i den lilla lanthandeln när jag kom att tänka på en sak. Låg inte min farfars urgamla rakapparat någonstans i skåpen?

Jodå, längst in på en hylla hittade jag det slitna bruna läderfodralet, som inrymde en liten gulnad bakelitapparat från 40-talet.

Försiktigt pluggade jag in den i vägguttaget, som faktiskt var anpassat till 110 volt. Och se, den snurrade igång med ett frenetiskt surrande.

Något skeptisk provade jag den. Häpet fortsatte jag. Den lilla äggstora apparaten rakade efter sjuttio år lika bra som den moderna, rymddesignade apparat jag glömt hemma.

Len om hakan begav jag mig till jordfästning.

Denna var mycket stillsam, och prästen inte särskilt upplyftande. Sittande i mina egna tankar dök plötsligt ett annat minne upp, som knöt samman dagens upplevelser:

För flera år sedan avled pappan till en av mina bästa vänner. Begravningen var avklarad, och lägenheten utrymd. Kvar fanns inte mycket av det som en gång varit hans far.

Men min vän hade behållit rakapparaten. När han öppnade den föll ett milt regn av stubb utöver köksbordet.

Han insåg att detta faktiskt en gång varit en del av hans far. Och i stället för att med äcklad min sopa bort håret, släppte spänningarna och sorgen fick plats. Skäggstubben var det som äntligen fick honom att gråta.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!