Vädret idag
Mestadels soligt
12°C
Prognos October 27, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

En obehaglig sanning om rådande klimathot

 
Under många år har jag hört klimatförnekarna bortförklara att det är vi människor som orsakat rådande förändringar i klimatet.
Argument som att forskarna överdriver klimathotet, klimatet har ändrats tidigare, typ istiden, skönt med medelhavsklimat, solens fel, träd och växter tar hand om koldioxiden och så vidare.
 
Nu säger 97 procent av all miljöforskning att det är våra utsläpp av fossila bränslen som är det verkliga hotet mot vår civilisation.
Alla kan vi någon gång ha fel och nu är det hög tid för alla miljöskeptiker att se det som ett uppvaknande, att inse fakta och nu ta sin del av ansvaret för att minska utsläppen.
 
 
Amerikas president Trump har lämnat Parisavtalet och ifrågasätter vetenskapen. (G. Bush undertecknade inte Kyotoprotokollet).
Tyvärr, har det ofta visat sig att för stora ledares berusning är det viktigare med ekonomisk vinning än insikt om klimathotet. Olje- och kolproducenter vill hellre värna om sina ”fossila” inkomster.
I Sverige har moderaters och kristdemokraters nu gällande budget (med stöd av Sverigedemokraterna) minskat anslaget till Naturvårdsverket med 40 procent (2,7 miljarder kronor). Varför detta motstånd från partier högerut att agera klimatsmart?
 
Till sist mina egna tankar:
Varför alla dessa onödiga krig som för med sig så mycket elände till ingen nytta?
Varför stora ledares berusning av makt, ära och rikedom?
Varför miljardärers flykt till skatteparadis?
Varför all denna tillväxt som får oss att överkonsumera och leva som vi har fyra jordklot till förfogande?
Jag börjar tro att det något fel på hela människoarten!
 
 
Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. Marlena Eriksson
  January 31st, 2019 15:48

  Vad gör Kungsbacka kommun egentligen för att få ner utsläppen av fossila bränslen?

  Läste artikeln “En obehaglig sanning om rådande klimathot” skriven av Charlotte Gärde (Norra Halland, 2019-01-16) där hon kritiserar våra världsledare och deras inställning till klimathotet och jag kan inte annat än hålla med henne.

  När jag som en ensam riddare har valt att pendla mellan Onsala och Kungsbacka med el-cykel på grund av min klimatångest, så kan jag inte undgå att förtvivlat se på hur få vi är som verkar se på hotet med klara ögon. På cykelvägen, där jag är tämligen ensam, har jag full översikt över trafiksituationen i övrigt och jag kan med sorg konstatera att våra vägar fullkomligt svämmar över av bilar. De finns överallt. När det sedan också dimper ner en kallelse till möte angående den nya vägen i Onsala, så tror jag inte mina ögon. Menar de att den nya vägen fortfarande är aktuell att bygga? Efter denna höst med nya siffror och fakta från förtvivlade klimatforskare som larmar om att vi måste stoppa utsläppen av fossila bränslen, annars kommer jorden snart inte att klara högre temperaturer. Hur kan vi bara blunda för detta och planera för mer vägar och fortsätta att konsumera med skygglappar för våra ögon. Min fråga är, vad gör Kungsbacka kommun för att vi ska kunna nå klimatmålen? Vad gör kommunen för att få oss att sluta ta bilen och istället ta cykeln eller bussen? Vad gör kommunen för att få oss att handla mer klimatsmart och återvinna på ett hållbart sätt? Vi kommuninvånare klarar inte att själva bestämma dessa saker, vi behöver hjälp och det är bara de som styr i kommunen som kan besluta de obekväma besluten som tvingar oss att styra om och styra rätt.

  Hälsningar
  Marlena Eriksson, Lärare, Kungsbacka kommun

  Reply

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!