Vädret idag
Skurar
10°C
Prognos October 26, 2020
dag
Skurar
11°C
 

Far och flyg

Om en knapp månad åker jag och min sambo till Kraków. I en vecka ska vi grotta ner oss i Polens kulturskatter, äta gott samt köpa saker vi egentligen inte behöver. Vi ska turista, helt enkelt. Själva resrutten kommer gå via Köpenhamn eftersom det inte går något direktflyg mellan Göteborg och Kraków. Vi åker tåg från Kungsbacka till Kastrup och därifrån flyg till Kraków. Vi hade kunnat flyga också sträckan Landvetter-Kastrup men valde det dyrare alternativet att åka tåg vilket känns lite bättre i hjärtat. Ett annat alternativ hade varit tåg eller buss hela vägen då skulle restiden bli alldeles för lång för att passa in i våra scheman. Dessutom skulle det bli väldigt mycket dyrare. Vi valde helt enkelt lyxen att kunna flyga den inte jättelånga sträckan mellan Danmark och Polen. Men märk väl, en lyx är det. Inte en nödvändighet.

För några veckor sedan avslutades flygstrejken. Om det var rätt eller inte av piloterna att strejka är jag alldeles för dåligt insatt i för att kunna ha en åsikt om. Men det blev en delvis märklig diskussion som följde. Visst att folk som fastnar på en flygplats på väg till eller från någonstans kan bli irriterade och vräka ur sig saker i affekt. Men jag kan inte förstå att så många av oss ser det som en självklarhet att kunna flyga vart som helst i världen när vi vill, hur ofta vi vill och till ett riktigt lågt pris dessutom. Som om det vore en mänsklig rättighet. Det är det inte. Många i det här landet har inte råd att resa överhuvudtaget, oavsett om vi pratar flyg eller annat färdmedel.

Jag är inte en motståndare till passagerarflyget som företeelse, jag använder ju som sagt själv denna möjlighet. Men jag tycker att vi som är så lyckligt lottade att vi har råd att resa har en skyldighet att alltid överväga alternativ till flyget, framförallt på korta sträckor. I Sverige står inrikesflyget för en tiondel av våra totala utsläpp. Det är inte lite och då är inte ens utrikesflyget inräknat. En resa till Thailand för en enda person ger lika mycket utsläpp som en genomsnittlig personbil ger under ett helt år. Fakta väl värda att begrunda. Om du vill, kan och har råd att åka till till andra sidan jorden så ska du absolut kunna göra det men då kanske du kan välja bort flyget för en del av resan? Och kanske kompensera med att åka en kortare sträcka nästa gång du är ute på äventyr? Kanske kan du resa någonstans där buss eller tåg är ett alternativ? Och du som flyger mycket i jobbet, våga sätta press på både dig själv och din arbetsgivare. I dagens tekniksamhälle är många resor ofta helt onödiga.

Alla vill vi fara, men måste vi för den sakens skull alltid flyga?

Andreas Scheffel

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!