Vädret idag
Mestadels klart
10°C
Prognos October 28, 2020
dag
Skurar
11°C
 

   Färre falsklarm med nödraketer

   Att fira in det nya året genom att skjuta upp nödraketer är olagligt. Falska nödraketer leder varje år till sjöräddningsinsatser helt i onödan. Men de senaste åren har antalet falsklarm stadigt pekat nedåt.

   – Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs. Det är glädjande att se att allt färre skjuter upp nödraketer i onödan. Det sparar samhället stora resurser, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

   – Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte. Det bästa sättet att kassera utgångna nödraketer är att höra av sig till polisen som kan berätta om hur du ska gå till väga. Även återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

   Hittills i år har 50 larm om nödraketer inkommit till Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral. 35 av dem kunde inte kopplas till räddningstjänst, övriga 15 behövde undersökas med räddningsenheter. Endast ett av dessa larm visade sig vara ett skarpt larm, från en segelbåt på Ålands hav.

   År 2011 rapporterades 117 siktade nödraketer. 83 av dem kunde avfärdas direkt då de var över land, resterande 34 ledde till räddningsuppdrag och bara ett fåtal av dem visade sig vara skarpa.

   Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i upp till sex månader. Något som blivit populärt under senare år är att skicka upp thailändska papperslyktor. Det är inte olagligt, men lyktorna kan misstas för en nödraket. Om man planerar att skicka upp papperslyktor ute i skärgården eller längs kusten rekommenderar vi att man på förhand meddelar Sjö- och flygräddningscentralen. I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att skicka upp papperslyktor, till exempel om man befinner sig nära en flygplats.

    

   Kristian Alm
   Reporter 0300- 52 13 66

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!