Vädret idag
Molnigt
10°C
Prognos October 23, 2020
dag
Moln ibland
12°C
 

Feta barn och mumiehuvud

Är nyss återkommen från en vecka i mellersta Italien, halvt förfrusen men fullproppad med intryck. Sammanfattningsvis: Gillar man feta Jesusbarn är det Florens som gäller. Gillar man shopping, folkliv och långa promenader är Bologna svaret.

Här kommer reseguiden mer detaljerat och i ostrukturerad ordning:

1) Orkar du inte åka till Japan? Ta en tur till Florens och ställ dig intill den mäktiga domen. Spela gärna Sven Jerrings klassiska fotbollsresultat från OS 1936 i hörlurarna (japaaner, japaaner, överallt japaaner).

2) Gillar du att titta på små feta Jesusbarn med vuxna huvuden som sitter i knäet på en tant? Gå in i valfri kyrka i Italien, eller om du har ett extremt intresse, ta en rejäl rundvandring i det överskattade museet Uffizierna i Florens. (Fast 1600-talsmålningarna var fräcka, det erkänns).

3) Trodde du att antalet frisersalonger i Kungsbacka inte går att överträffa? Då är det bara att kolla in utbudet av läderaffärer i Florens. Såg däremot knappt en kund. Ett snabbt överslag visade att hela Europas befolkning borde kunna hämta ut en egen läderväska, en läderjacka och ett par handskar som ändå bara hänger där.

4) Vill du ha en mycket speciell rundtur i Florens industriområden, är det bara att låta biluthyraren slå in orten Gemmiano i stället för den klassiska medeltida byn Sant Gimmignano. Du får dessutom turen spegelvänt när felet är upptäckt och navigatorn gjort helt om.

5) För den inte alltför äckelmagade och historiskt intresserade är kyrkan San Domenico i Siena ett måste. Där förvaras det mumifierade huvudet och en förtorkad tumme av helgonet Katarina, född som Katerina Benincasa 1347, och död bara 33 år gammal i Rom 1380 efter en fantastisk karriär som Kristi brud och påvens sändebud. Norska Nobelpristagaren Sigrid Undset har för övrigt skrivit en förfärlig bok om henne.

6) Regnigt väder? Åk till Bologna! 35 kilometer arkader längs gatorna gör att du kan shoppa torrskodd i denna livfulla universitetsstad, som har två lutande torn och massor av kultur.

7) Ja, så förstås det vanliga: pasta, pizza, milda grönsaksrätter, biffsteca och massor av Chiantivin. Men det visste ni ju redan.

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!