Vädret idag
Mestadels molnigt
10°C
Prognos October 30, 2020
dag
Skurar
12°C
 

   Feta kor och genusglasögon i budgetdebatt

   Nobelpristagare, Hammurabis lagar och Faraos feta kor – det var några av argumenten och visionerna när Kungsbackas politiker klubbade nästa års budget. Och som vanligt blev det Alliansens förslag – så när som på ett par genusglasögon.

    

   Hela torsdagen var det maratondebatt om nästa års budget. Det handlar om hur 4,5 miljarder kronor ska fördelas mellan olika verksamheter. Det mesta är förstås givet – skolor måste finnas, äldre ska tas om hand, gator och parker skötas och så vidare.

   Debatten kommer därför handla om det överskott som Alliansen planerat, och två principfrågor.

   Överskottet först: Alliansens budget har 100 miljoner i planerat plus.

   – Det är inte mycket i en så stor budget. Investeringarna är stora, och ju mindre vi kan skuldsätta oss desto bättre. Frågan är vem som ska betala. Vi vill inte lägga hela ansvaret på våra barn, menade kommunalrådet Hans Forsberg (M).

   Men Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tyckte att man kunde knapra av överskottet, väl medvetna om att det brukar bli ytterligare 100 miljoner över i kassan när plus och minus summeras vid årets slut.

   Därför vill S lägga ytterligare 57,2 miljoner på satsningar. Det handlar bland annat om 20 miljoner till mindre barngrupper, 10 miljoner mot psykisk ohälsa och 15 miljoner till fritidskort för årskurs 6-9 året om.

   Moderaten Anders Ekström, ordförande för förskole- och grundskolenämnden, protesterade och menade att man trots en stramare budget klarade att sikta mot världseliten, eller som det pågående projekt kallas: From great to excellent. Han fick stöd av liberalen Jan Eric Knutas som hoppades att en gång i framtiden få se en Nobelpristagare från Kungsbacka.

   Det fick deras ständiga trätosyster i skolnämnden Maj-Britt Rane Andersson att påpeka att hade inte regeringen gett extra stadsbidrag hade det blivit ”excellent” någon helt annanstans.

   Ekström återkom senare i debatten med ett bibelcitat som skulle motivera Alliansens försiktigare budget. Det handlade om Faraos dröm om sju feta kor som åts upp av sju magra, det vill säga det gäller att ha i kistan när de hårda åren sätter in.

   Det gav upphov till många fniss och funderingar kring vem i debatten som var den magra respektive feta.

    

   Miljöpartiet vill satsa 10 miljoner på att låta ensamkommande bo kvar och gå skolan färdigt och inte slumpvis placeras på Migrationsverkets anläggningar när de passerat 18 år. (Här uppstod en viss förvirring kring hur många ensamkommande det finns i Kungsbacka och vad den riktiga kostnaden är).

   Även Mp vill ha kollektivtrafikkort och utökade miljösatsningar. Sammanlagt 20 miljoner.

   Vänsterpartiet vill satsa allra mest, 86 miljoner extra. Det handlar bland annat om mindre barngrupper, arbetsmiljön i vården och ensamkommande.

    

   Busskort till elever i årskurs 6-9 var också Kungsbackaborna och Sverigedemokraterna eniga om.

   Sverigedemokraterna ville även satsa mer på vård och omsorg. Skillnaden mot övriga oppositionen är att man vill finansiera hela sin satsning på 29,7 miljoner med mindre pengar till invandringen, något som till största delen är lagstadgat och inget kommunen råder över.

   Carita Boulwén (SD) hävdade i sitt inlägg att vår västerländska demokrati med fyratusenåriga rötter är hotad av invandringen.

   Moderaten Hravn Forsne undrade vilka ideal SD har från de fyratusen åren: Hammurabis lag om öga för öga och tand för tand? Han ifrågasatte också SDs värderingar, vilket fick Boulwén att kontra:

   – Det är inte vårt parti som åker rakt neråt just nu…

    

   Andra debattämnen som luftats många gånger förut: rätten till heltid inom kommunen och vem som gjorde mest för att nå dit, samt miljön där Miljöpartiet och Centerpartiet dividerade en del om Kungsbacka är i framkant eller bara på väg dit.

    

   Så de två principfrågorna: Alliansen vill "markant" öka privatiseringen av kommunala tjänster de kommande åren. Skälen är både valfrihet och besparingar.

   Här säger S bestämt nej. Däremot pläderade Johan Tolinsson (S) för att i stället testa intraprenad även inom vården och inte bara skolan, det vill säga att kommunanställda får driva en verksamhet självständigt. Ett gammalt S-förslag.

   Alliansens skrivning om att skärpa kraven på de som får socialbidrag fick kommunalrådet Eva Borg att ilskna till.

   – Det handlar bara om att visa att i Kungsbacka drar vi åt tumskruvarna. Det är beklämmande.

   Men flera Allianspolitiker hävdade att man gjorde de bidragssökande en tjänst genom att ställa hårdare krav.

   Så småningom enades alla om att det varit en bra debatt och att man kunde tycka om varandra även om man har olika åsikter.

   Och som ett bevis på det ändrade Hans Forsberg i sista minuten Alliansens förslag efter kritik från Vänsterpartiets Maria Rasmussen.

   I formuleringen att ”genusglasögon behövs ibland” försvann ordet ibland. Därmed kunde Alliansens budget klubbas med röstsiffrorna 40 för, 14 på S, 6 avstod och 1 frånvarande.

   Kristian Alm
   Reporter 0300- 52 13 66

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!