Vädret idag
Molnigt
9°C
Prognos October 29, 2020
dag
Skurar
10°C
 

Från dragracing till superbike för Tony Dönges

MOTOR Tony Dönges 64 från Onsala har vigt sitt liv åt motorsporten. Efter sina internationella och nationella framgångar inom dragracing i 22 år har han fortsatt på den inslagna vägen med allt som har med motor att göra.

(Fler bilder finns om ni markerar bilden och klickar på pilen)  Film finns om ni klickar på webb-TV under menyn.

– Jag har alltid kört dragster. Jag vet inte varför, jag har väl trivts bra i det. Men det var ju lite åbäkigt att hålla på med, säger Tony som också älskar att hålla på och mekka med motorer av olika slag. De bevittnar hans tid i sitt garage som han har i Kungsbacka. Jag 40-årsjubilerar med mitt garage, säger Tony och några planer på att sluta har han inte. Numera är han en samlare av superbike. Först kom en motorcykel, sedan kom en till och en till.

-Idag har jag 27 hojar och garaget har jag haft i 30 år. Innan hade jag ett mindre hobbygarage i tio år, säger Tony. Just nu förbereder han sig för den stora MC-mässan i Göteborg den 23 till 26 januari.

-Jag kommer att visa upp 26 superbikecyklar, berättar Tony. Och det har blivit några mässor under årens lopp i olika delar av landet.

I Tonys garage hittar man superbikecyklar från bland annat Italien och Tyskland.

-Idag är det ju betydligt lättare att köpa en superbike via internet mot förr då man var tvungen att åka till olika länder för att kolla in olika hojar, säger Tony.

Varför Superbike?

-Jag sålde mitt företag för några år sedan och upptäckte genast att jag var på tok för ung för att dra mig tillbaka. Så för att hålla min stora passion för racing vid liv började jag turnera med min samling. Jag stormtrivs med depålivet, en underbar miljö där man umgås med likasinnade. Nu får jag umgås med alla trevliga besökare på mässorna som vill veta mer om hojarna och tävlandet. För mig är det ett sätt att fortsätta mitt eget tävlande.

Tony började redan som 16-åring att köra motorcykel.

-Det blev först en vanlig MC och då körde jag för KMCK då, betonar Tony. Men 1975 och 22 år framåt var det dragracing som gällde. Det var något vist när man stod där på startlinjen och väntade på grön lampa, dragstern har flyttat sig ungefär en meter, framhjulen var uppe 1 dm, lite blårök ur ett rör. Däcken skrynklar ihop sig och tar tag i asfalten och sen full fart framåt. Sedan var det över på några sekunder, det går otroligt fort, säger Tony.

Under 22 år tävlade Tony internationellt i dragracing på fyra hjul fram till 1997. Främsta placeringar var två EM-guld, ett nordiskt mästerskap och tre SM-guld. Lägg därtill ett knippe pallplatser både här hemma i Sverige och internationelt.

När Tony Dönges ska summera sina dragracingår är sista året som han minns bäst. Då blev han både svensk- och nordisk mästare, och han var också den förste svensk att köra en femsekunders repa i en metanoldragster.

-Alla dessa 22 år med en dragster har bjudit på massor utav spänning, från första repan 1975 och första resan till USA 1977 var för att inhandla en begagnad dragster. De två tävlingarna i USA med en häftig sen kvalrepa i Freemont var lite speciell.

-Det var väldigt dålig nattbelysning så man kunde knappt urskilja banslutet. Semifinalen på Santa Pod där ett tändstift skjuts ut när gängorna ger upp och bilen går bara på 7 cylindrar.

-Framhjulslyften på Mantorp och Santa Pod med framhjulen i luften över 200 meter och ändå kanonbra tider. Tony har fått uppleva många länder i samband med sitt tävlande. ’

-Jag har besökt Sandworth i Holland, Le Mans i Frankrike, Hockenheim i Tyskland, Santa Pod i England och Orange County Internatinal Speedway i USA. Men det bästa av allt har ändå har varit livsstilen som är inom motorsporten, säger Tony Dönges.

-När åren dragracingen var över blev det väldigt tomt i garaget och då dök en gammal önskedröm från hojtiden upp, säger Tony. Så jag köpte en Honda CB 1100R och sedan fylldes garaget på med fler och fler superbikecyklar och nästa mål för Tony är alltså MC-mässan i Göteborg den 23 till 26 januari.

Faktaruta

Namn: Tony Dönges

Bor: Onsala

Ålder: 64

Aktuell. Ställer ut 26 suberbike på MC-mässan i Göteborg

Tidigare: Tävlat i 22 år i dragracing.

Meriter Dragracing.

1980 Winner Sessan Tor Line World Pro-Comp Championship.
1981 Winner Tor Line Pro Comp World Cup.
1981 Winner SM-Fuel 
1983 Brons SM-Fuel
1991 Brons SM Pro Comp
1993 Winner SM Top Alcohol
1995 Winnwr SM Top Alcohol
1995 Nordisk Mästare Top Alcohol

Bengt Karlsson
Sportreporter sporten@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tid & PlatsLäs mer >>

MÅNDAG 1 JULI 

19.30. IF Norvalla - Onsala BK, DM-herrar, kvartsfinal, Norvalla IP

 

TISDAG 2 JULI 

19.00. Tölö IF - Väröbacka GIF,Div 4 Herrar, Hamravallen

 

ONSDAG 3 JULI 

19.00. Åsa IF - Skene IF, Div 3 sydvästra Götaland Åsa IP

19.00. Kungsbacka IF - BK Astrio, Div 4 Herrar Tingbergsvallen

 

TORSDAG 4 JULI

19:00 Onsala BK - Valinge-Derome DFF, Div 1 Mellersta Götaland, damer. Rydets IP Onsala

19.00. Åsa IF -...

Läs Mer

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera