Vädret idag
Mestadels soligt
12°C
Prognos October 27, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

Går det att leva utan trillingnöten?

Hörde du i tisdags att Marabou plockar bort trillingnöten ur Alladin-asken? Plötsligt svämmar det över av känslor på sociala medier och Marabous marknadschef, som lovar att det inte är ett PR-jippo, säger att en del av kommentarerna ”lämpar sig inte i tryck”. Så upprörda är känslorna och så stark är kopplingen till något som funnits väldigt länge. Och detta händer samma vecka som vi får veta att Pippi slutar säga negerkung och göra sneda kinesögon på nästa moderniserade filmversion. Känns det som att världen rasar? Nej, för de flesta av oss rasar ingen värld. För svaret är att allting ändras och utvecklas. Att leva är att vara i en pågående process tiderna förändras och ibland behöver saker justeras lite för att fortsätta att fungera, förstås och sprida glädje. Så görs med många olika verk. De anpassas till vår tid. Se på litteraturen där gamla uttryck ersätts med nya eller klassiska operor och pjäser som spelas upp i nya miljöer. Men det finns de som tycker att det är viktigt att barn får fortsätta lära sig att säga neger. Så här skriver en person i Facebook-gruppen Ge fan i vår Pippi: ”NEJ! FY F*N! Detta va nog ta mig fan det löjligaste jag hört på länge!! Först Tintin!!, Sen göra om Kalle anka på Julafton OCH NU DETTA!? Vart är vi påväg? Ta bort hela den svenska historien när ni ändå håller på?? Tyvärr kan man inte kalla sig "STOLT SVENSK" längre tack vare alla dessa "Männinskors" löjliga utspel om trakasserier hit och dit??? ÄR DET NÅGON SOM BLIR TRAKASSERAD SÅ ÄR DET F*N ASTRID LINDGREN SJÄLV!!!” Visst är det härligt med synpunkter från litterärt intresserade personer som vill behålla det svenskaste som finns. Men håll med om att Disneys Kalle Anka och belgiske Hergés Tintin är tveksamma exempel på det ursvenska. Konst, litteratur och musik är exempel på uttrycksformer som funnits i alla kulturer sedan urminnes tider och aktivt bidragit till en diskussion om samtiden. Att beröra och uppröra sätter igång tankar och känslor och driver oss att ta ställning och utvecklas. I dagens tidning serverar vi både konst och musik. Återstår att se om det gör att känslorna svämmar över. Hör av dig i så fall!
Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. Petri Tolvanen
  October 3rd, 2014 20:16

  Händelserik vecka!
  Dock kan man fundera över hur Marabou tänker när dom tar bort den pralinen som man vet är populärast. Detta kan påverka försäljningen märkbart. Det positiva som kan komma ur detta är att efter jul reas osålda chokladaskar och vi åter igen kan rikta in oss på fetmadiskussionerna som kommer som ett försenat julkort på posten efter varje jul.
  Nu när ändå julen kommer med stormsteg och affärerna redan börjar plocka fram pyntet så kommer en annan stor fråga upp. Kommer vi får se Jimmie Åkesson i tomteluva?

  Reply

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!