Vädret idag
Soligt
4°C
Prognos November 26, 2020
dag
Moln ibland
5°C
 

   Gård startar första slakteriet i kommunen

   Verksamheten räknar med att slakta en dag per vecka. Under hösen och runt påsk, när lamm slaktas, kommer det att bli fler tillfällen. Upp till 75 ton slaktvikt per år räknar man med. Arkivfoto: Christina Forlin

    

   Nytt slakteri och vilthanteringsanläggning – Claes-Erik Bergstrand och Emma Bergstrands satsning på gården i Bröndome går vidare.

    

   Sedan många år tillbaka bedriver Claes-Erik och Emma Bergstrand ekologisk produktion av hängmörat nötkött på gården i Bröndome utanför Vallda. Köttet styckas på gården och säljs sedan tre år tillbaka i gårdsbutiken, där även egenodlad grönsaker säljs under det egna varumärket. Nu är paret i startgroparna för nästa satsning – ett slakteri för slakt av nötkreatur och lamm. Dessutom kommer en vilthanteringsanläggning att byggas. Slakteriet tar plats i en av gårdens befintliga byggnader.

   – Det blir en fördel för oss att ha all verksamhet samlad under samma tak, men vi kommer också att kunna slakta åt andra, säger Claes-Erik Bergstrand.

    

   Slakteriet i Bröndome blir det första i kommunen. I dag skickar gården sina djur till framförallt Skövde för slakt. I Halland finns i dag utöver Ginsten AB i Harplinge ett knappt tiotal EU-godkända slakterier kopplade till gårdar. Vad gäller antalet vilthanteringsanläggningar handlar det också om ett knappt tiotal.

    

   Bygglov har beviljats och kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd gav nyligen grönt ljus. Två yttranden inkom under tillståndsprocessen från närboende som motsätter sig slakteriplanerna, bland annat med motiveringen att det strider mot vad de uppfattar som kommunens planer att Bröndome ska förbli glesbebyggd jordbruksbygd.

    

   Kommunen ställer en rad krav på försiktighetsåtgärder för slakteriet, bland annat måste transporter till och från anläggningen ske dagtid på vardagar, och omedelbara åtgärder ska sättas in om det uppstår luktstörningar i området.

    

   Varken länsstyrelsen eller Livsmedelsverket har i tillståndsprocessen haft någonting att invända mot verksamheten, som väntas vara igång nästa sommar.

    

   Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

   Nils Jönsson
   Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!