Vädret idag
Mestadels molnigt
12°C
Prognos October 30, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

Gottskär – Kejsarens nya kläder

Gottskär är i ropet nu. Igen. Jag vet inte hur många gånger jag har hört, att nu ska det bli något av utposten längst ute på Onsalahalvön. Men händer det något? Nej aldrig!

Jag minns Gottskär redan från min barndom. Inte för att jag var där då, utan för att jag hörde talas mycket om den orten. I min värld platsade den, med vad som sades, in bland härliga sommarparadis som Marstrand, Långedrag och Sandhamn. Fashionabelt, fint och med fläkt från nöjes- och turistvärlden. Varför Gottskär fastnade i mitt minne berodde nog mest på, att min familj hade sommarstuga i Brottkärr, som till namnet lät lite lika, även om jag förstod att Gottskär var så mycket mer. Platsen med stort G.

Jag kom inte att besöka Gottskär förrän jag var vuxen och hade flyttat till Kungsbacka Då var det med största spänning jag begav mig dit. Men vad fick jag se? Ett bedagat hus, som en gång varit skärgårdsrestaurang, hyste en form av lumpbod, en stor parkeringsplats, bryggor och båtar. Besviken kände jag mig som barnet i H C Andersen-sagan ”Kejsarens nya kläder” och ville skrika ut att kejsaren är naken. Fast det gjorde jag inte. Inte då, men i dag på civilkuragets egen dag tar jag bladet från munnen och gör det. 

– Vad är det egentligen för märkvärdigt med Gottskär?

Där finns i dag många flotta privatvillor, javisst! Där finns också en hamnanläggning och en liten glasskiosk med hembakta rån och kvalitetsglass, men det är i stort sett allt. Kaféet med den gudabenådade hallontårtan är nedlagt, livsmedelsaffären likaså, hamnrestaurangen är väl ok, men ingenting att skriva hem om, Gottskär hotell, som det skyltas om ligger långt därifrån och största skyltningen visar istället, föga lockande, till tandläkaren. 

– Nej, jag vill påstå att det en gång så vittomtalade sommarparadiset i dag är lika naket som någonsin kejsaren, Gottskär är egentligen ingenting! 

Det borde vi tala vitt och brett om och inte stillatigande se på som undersåtarna i sagan. Med överdriven respekt kommer vi ingenstans. Det märks väl på alla visioner som arkitekter gjort och som därefter hamnat direkt i byrålådan. Strider om bryggor och strandmark har inte gjort saken bättre. Och dessa verkar fortfarande pågå. Men nu är tydligen en ny plan på gång. Det är inte tu tal om att Gottskär med sitt excellenta läge har potential för att vara en plats av rang, men då måste alla krafter dra åt samma håll. Jag hoppas, att en plan nu äntligen kan ge luft under vingarna, så att skärgårdseldoradot Gottskär kan återuppstå som en Fågel Fenix och på riktigt ge Kungsbacka sin självskrivna plats bland västkustens lockande kustnära städer. Det behövs!  

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

 1. Michael Cassaras
  October 14th, 2018 21:19

  Får ju börja med att hålla med om vad Gottskär är eller inte är idag. Gottskär är de många viljornas och avundsjukans paradis och jag hoppas att Hillhammar är uthållig eftersom jag är övertygad om att oavsett hur planen ser ut så kommer den att överklagas till fan löser av dom. Onsalavägen kommer att framstå som ett enkelt vägbygge i jämförelse.

  Jag har själv drivit dykcenter i Gottskär i nio år och fick snabbt lära mig vad som gällde. Jag hade förmånen att ha Jens och Lillie-maj Furulund som hyresvärdar och under alla år ställde dom upp om man behövde hjälp med något.

  Jag vet inte när du besökte Gottskär första gången men en sak vet jag och det är att dina dåvarande glasögon fungerade väldigt dåligt, Hamnkrogenfastigheten hölls i väldigt bra skick av Jens som varenda dag gick igenom dagens uppgifter med fastighetsskötarna. Vill påstå att både fastigheten och omgivningen hölls i det allra bästa skick. När det gäller det du kallar ”lumpbod” så konstaterar jag att du förutom dålig syn även måste ha dålig eller ingen smak….
  Gottskärsboden drevs av Jens och Lillie-Maj, en affär som var mycket framgångsrik med kunder som åkte bl.a från Göteborg eftersom dom kunde hitta kvalitetsplagg till vettiga priser. Du hittade märkeskläder av alla de sorter, många kunder återkom år efter år och blev med tiden goda vänner.

  När du uttalar dig så nedsättande om andra människors livsverk visar du endast att det måste finnas fler fel på dig någonstans.
  Vill du lära känna Gottskär för vad det historiskt verkligen är så finns det möjligheter och känner du för att be Lillie-Maj om ursäkt för dina plumpa påhopp om hennes och Jens livsverk kan du kontakta mig på 0700-809531. Michael Cassaras

  Reply

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!