Vädret idag
Molnigt
5°C
Prognos December 5, 2020
dag
Skurar
6°C
 

Handel, handel och åter handel!

Kungsbacka har historiskt varit en betydande handelsplats, periodvis till och med en internationell sådan. I en presentation av kommunen, som finns på kommunens hemsida, nämns Innerstaden, marknaden på Kungsbacka torg, Kungsmässan, Hede fashion Outlet och småskaliga gårdsbutiker som exempel på den nuvarande handelsstaden Kungsbacka.

 

Det som nu händer i vår omvärld är att handeln bli allt mer gränslös på grund av den ökande andelen näthandel. Våra inköp sker allt oftare digitalt. Enligt Svensk Handel består näthandeln i dagsläget av 9 procent av den totala handeln men hela 94 procent av ökningen. Det är en tydlig trend och man kan ju undra vad som kommer att bli kvar i Kungsbacka i framtiden. Kanske kommer det att tvingas fram en ny bild av vad vår kommun står för?

 

För en fortsatt tillväxt är transportkedjan och dimensioneringen av utlämningsställen helt avgörande. Alla nätinköp som görs (inte minst idag på Black Friday) ska ju transporteras hem till kunder och eftersom en stor del av dem ska hamna under granen på julafton så är det viktigt att logistiken funkar. Hur det påverkar oss lokalt skriver vi om idag på sidan xx.

 

Parallellt med näthandels ökningar kommer även en del andra frågor. Allt mer pappersmassa går åt till produktion av emballage vilket gör att produktionen ställs om och tillgången på andra produkter minskar. En följd av det är att bland annat tidningspapper blir dyrare. Miljömässigt finns också frågor eftersom det inte bara är varor som skickas till konsument utan också en ansenlig mängd returer.

 

En ytterligare aspekt är att handeln utgör den enskilt största arbetsgivaren för unga. Vikten av det första jobbet kan inte överdrivas och det återstår att se om det kommer några nya starka alternativ till framtidens ungdomar. Kanske att IKEA blir exemplet som visar vilka jobb som försvinner och vilka de ersätts de med genom sin stora omställning mot e-handel som de aviserade i veckan?

 

Till sist: vi har fått många reaktioner här intill på insändarsidan och på nätet på att KDFF får spela sina allsvenska matcher i Varberg då det saknas godkända och anständiga anläggningar här i kommunen. Någon skriver att det är sorgligt och det är väl bara att instämma. Skämmigt är också ett bra ord i sammanhanget. Nog kunde vi bättre än såhär?

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!