Vädret idag
Molnigt
12°C
Prognos October 23, 2020
dag
Mestadels soligt
12°C
 

   Herrgården kan bli hälsohem

   2016 köptes Onsala herrgård av ett norskt fastighetsbolag och blev flyktinghem i Heros regi. Men i våras fick det läggas ner sedan verksamheten dömts ut. Nu är det nya planer på gång.

   – Vi ska totalrenovera hela herrgården och det blir en form av konvalescenthem, som det var ursprungligen, säger Kristian Jørgensen, styrelseordförande i fastighetsbolaget.

    

   En gång i tiden byggdes herrgården som vilohem och hälsohem för fattiga sjukhuspatienter. Så småningom blev den privatbostad, och byggdes om till ett omdiskuterat konferenscenter. Många grannar hävdade att det handlade om ett svartbygge. 

   För att få lönsamhet började de nya ägarna för tio år sedan planera för en utökning. Dessutom ville man stycka av en bit mark och bygga seniorbostäder. 

   Grannarna gick i taket än en gång. Man ansåg att tillfartsvägen var för trång, dessutom skulle det vara orättvist eftersom andra inte fått bygglov för hus på tomterna intill. 

   Det blev en lång och infekterad strid genom rättsinstanserna, där än den ena parten, än den andra fick rätt. Men 2013 avgjordes frågan slutgiltigt i Miljööverdomstolen. Nu har husen just byggts.

   Men det blev aldrig någon rejäl satsning på konferensanläggningen. I stället lyckades ägarna våren 2016 sälja den vidare till ett norskt fastighetsbolag. I samband med det tog koncernen Hero över som hyresgäst och startade flyktinghem för ensamkommande.

   Men så kom krisen när Hero dömdes ut av kommunen och hemmet tömdes i början på året.
   Nu börjar de nya planerna för herrgården ta form. Och det ska varken bli lägenheter, flyktinghem eller konferensanläggning igen.

   – Avtalen är inte klara, men vad jag kan säga är att det handlar om en form av omsorgshem, eller konvalescenthem, som det var ursprungligen, säger Kristian Jørgensen.

   – Vi kommer att totalrenovera hela herrgården så den blir lika flott som den en gång var i gammalt stuk. Vi kommer även att putsa upp stranden och bryggan.

   Just nu pågår diskussioner med en entreprenör och med kommunen, och Jörgensen hoppas kunna lämna mer exakta besked under början av hösten.

   – Men jag vill betona att verksamheten kommer att hålla sig inom det som är reglerat i planen, och att vi vill ha ett gott förhållanden till grannarna.

   Kristian Alm
   Reporter 0300- 52 13 66

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!