Vädret idag
Molnigt
10°C
Prognos October 27, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

Idrott och politik hör visst ihop

Bara för att vara helt klar från början – jag är helt och hållet och fullständigt ointresserad av sport. Både av att själv utöva – kommentarer från idrottslärare av typen ”du har långa ben men rör dem långsamt”, gjorde inget för att öka lusten och intresset. Och att se andra idrotta är väl ännu mer meningslöst än att göra det själv. Däremot är jag intresserad av politik. Av den enkla anledningen att så mycket av det som pågår runt omkring oss är politik. Vad ska till exempel prioriteras i kommunens budget, konstgräsplaner eller elevassistenter? Pengarna är desamma, våra skatter, frågan är vad de ska spenderas på. Det vill säga ren och skär politik.

 Det mesta i både livet och samhället handlar om att göra val. Vill jag köpa ekologiska bananer eller inte, vill jag flyga på semestern eller inte, vill jag släppa in människor på flykt innanför Sveriges gränser eller inte, vill jag prata med personen bredvid mig på pendeltåget eller inte. Jag själv bestämmer vilken typ av samhälle jag vill ha. Det är klart att det innebär konsekvenser, så är det med alla val.

Val kan handla om vilka vi vill ska representera oss. Är till exempel den kvinnosyn som Zlatan gång efter annan ger prov på något som vi vill lyfta upp? Ok, han är tydligen en fantastisk fotbollsspelare – själv har jag inte en aning, tvivlar på att jag någonsin sett honom spela – men är hans åsikter något jag vill ska representera mig? Vad väljer vi att säga med det landslag som väljs ut?

 När detta skrivs, är det en vecka kvar tills det att OS ska börja. Rapporterna om övergrepp på de som byggt arenor och OS-byn duggar tätt. På samma sätt som övergreppen inför OS i Kina inte gick att dölja. Övergrepp som är direkt kopplade till idrotten genom de olympiska spelen och valen att förlägga spelen i totalitära stater som gång efter annan bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Idrotta gärna. Det lär ju vara nyttigt… Titta också på sport om lusten finns för det. Men säg inte att politik och idrott inte hör ihop. Det är bara fegt.

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!