Vädret idag
Mestadels molnigt
10°C
Prognos October 28, 2020
dag
Skurar
11°C
 

   Inga bristande rutiner

   Hemtjänsten hängde maten på dörren och åkte när 86-åringen inte öppnade. Flera timmar senare hittade en släkting mannen liggandes på golvet på övervåningen. Nu är internutredningen klar.

   – Vi tycker inte det har brustit i rutinerna. I det här fallet hade vi en uppgörelse med mannen om att hänga maten på dörren när han inte var hemma, säger Ronny Kvilling, enhetschef för Fjärås hemtjänst.

    

   Det var den 14 juli som den 86-årige mannen hittades i sitt hus nordost om Hjälm. Det var när dottern inte lyckats få kontakt med sin pappa under hela dagen som hon framåt kvällen ringde en släkting som bor i närheten. Han åkte dit, upptäckte att det stod mat på trappan som blivit kringslängd av fåglar och att dörren var låst. Släktingen tog då en stege, klättrade upp och när han tittade in genom sovrumsfönstret på övervåningen såg han 86-åringen ligga på golvet. Han lyckades få upp fönstret och ringde dottern samt ambulans. 86-åringen  fördes till sjukhus och har därefter vårdats på ett korttidsboende.

   – Han sitter i rullstol och kommer inte att bo hemma mer. Vi ska ansöka om att han ska få komma till ett äldreboende, säger dottern.

    

   Hemtjänstchefen Ronny Kvilling hade semester när händelsen inträffade. Han har efter att ha satt sig in i ärendet talat med berörd personal som uppgett att hon ringt in till 86-åringen som inte velat öppna dörren.

   – Han har pratat med vår personal inifrån sitt hus och sagt att han inte kan inte öppna just nu och bett henne hänga maten på dörrhandtaget. Vår personal säger: ”jag kan vänta”. Han säger: ”nej, gå du”. I just det ögonblicket kunde vår personal inte ha gjort något annat.

    

   Han får medhåll av Ann-Helen Svensson, verksamhetschef för hemsjukvård och rehabilitering på förvaltningen för Vård och omsorg i Kungsbacka, som menar att det är kunden som bestämmer.   

   – Rent generellt får man göra en riskanalys när det gäller en sådan här uppgörelse, om det är en kund som kan ta ansvar för det. Men den enskildes vilja måste råda, säger hon.

    

   Hemtjänstchefen har även varit i kontakt med 86-åringens dotter. Hon säger att hon inte såg någon telefon i pappans närhet när de hittade honom trots att hemtjänsten ska ha talat med honom i telefon.

   – Men jag vet inte exakt, ord står mot ord. Det kändes som att hemtjänstchefen tog det på allvar och skulle se över rutinerna. Men i ett sådant här fall borde nog hemtjänstpersonalen  ha ringt anhöriga även om pappa sade att hon inte fick komma in.

   Ronny Kvilling har även gått igenom händelsen med ansvariga på förvaltningen för Vård och omsorg och tillsammans har de kommit fram till att inget formellt fel begåtts. 

   – I de bästa av världar kan man tycka man tar reda på varför personen inte öppnar och ringer dottern. Men nu var det inte aktuellt eftersom man hade den här uppgörelsen med mannen och därför har vi funnit att det inte brustit i några rutiner, säger Ronny Kvilling.

   Christina Nordwall
   Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!