Vädret idag
Molnigt
9°C
Prognos October 29, 2020
dag
Skurar
10°C
 

   “Jag har varit ett fan av Tjolöholm”

   Lära känna av vädret, vinden, själen och hjärtat i Tjolöholms slottsträdgård står på schemat de närmsta månaderna för slottsträdgårdens nye trädgårdsmästare, John Taylor.

   – Hur man får en känsla för en trädgård kan man inte få på papper och inte heller över en natt, sådant tar tid.

    

      Strax söder om Yorkshire, i Sheffield, England, växte John Taylor upp. Ständigt utomhus i naturen. Sportandes, lekandes, från tidig morgon till sen kväll, drömmande om att en dag bli en fotbollstjärna eller brandman. Han levde tillsammans med sin familj som det åttonde syskonet. Att vara det åttonde barnet beskriver han som, lätt-bortglömt, och om det i sin tur har någon inverkan på varför han valde att vara ute i naturen vet han inte, men det kan mycket väl vara så, för utomhus var han. Från ett busfrö som barn till scout, för att som äldre göra militären och slutligen sätta sig bakom skolbänken igen.

   – Jag valde att plugga till landskapsingenjör på högskolan. I utbildningen fick vi lära oss om trädgårdskonst, trädgårdsdesign, trädgårdshistoria och att det är mer än natur. Trädgården är någon form av kontrollerad natur, något vi människor guidar fram till en viss design, för att förmedla en känsla, berättar John Taylor.

    

   John får under sin tid på högskolan lära sig allt om de olika sätten att designa en trädgård på. Allt från barock, renässans, modernt till arts and crafts, och bestämmer sig för att det trädgårdar han vill jobba med.

   – Att få vara utomhus i en mix med intellektuellt innehåll om historia och kunskap var något som verkligen tilltalade mig, och något som fortfarande gör.

    

      År 1992 flyttar John till Sverige på grund av kärlek och under åren här i Sverige har man bland annat kunnat se honom i Tv-rutan i programmet Trädgårdstider eller i trädgården vid Malmö slott. År 2017, några dagar efter att han sagt upp sig från sitt gamla jobb och lagt ut ett tackmeddelande på Facebook surrar det till i mobilen.

   ”Hej John, skulle du kunna tänka dig komma och prata med oss om en möjlig tjänst här på Tjolöholm slott?”

   – Jag som sen länge varit ett stort fan av Tjolöholm och redan träffat cheferna svarade direkt, ja.

    

   Han sitter nu på en stenbänk och blickar ut över slottsträdgården på Tjolöholm. Som trädgårdsmästare och konstnärlig-ledare.

    

   – Min ambition är inte att komma hit nu och vända upp och ner på stället. Jag har tydliga visioner och planer att följa, sen kanske jag kan vrida och vända lite på det, men jag kommer följa planen.

    

   John ska lära känna trädgården och komma in i rutinerna som trädgårdsmästare.

   – Min roll kommer vara att utveckla hur vi jobbar med trädgården. Jag som engelsman kanske har ett annat sätt att jobba på och det kanske kan påverka hur trädgården kommer se ut.

    

       Romantik. Sådan är känslan John får av ut av trädgården. Han pekar mot tunneln som leder ut mot utsikten av fjorden.

   – Det där är romantiskt. En tunnel av rosor och andra klätterväxter som i sin tur leder dig till en utsikt över fjorden, jag menar det är ju nästan för bra. Den typen av känsla ska bevaras i trädgården och den skapas med mycket blommor och många fina rabatter.

    

        När John inte jobbar så fixas det med kolonilotten i Malmö där han bor med sin familj och beskriver sig själv som en väldigt vanlig person.

   – Jag är precis som alla andra, jag kollar teveserien Game of Thrones, jag cyklar, läser och min favoritårstid är våren, även fast jag skulle vilja säga hösten, berättar han och skrattar till.   

    

   Och om du nu är så vanlig, hur ser din trädgård hemma ut?

   – Precis som alla andras, jag bygger mest, men grönsakslandet är fint. Där växer det potatisar, ärtor, palsternackor, tomater, gurkor, spaghettipumpa och sparris. Inget speciellt alls.

    

   Jag måste ändå fråga, hur hamnade du i TV-branschen?

   – TV är bara ett extraknäck, annars är jag jordig året om, så hur jag hamnade där får du nästan fråga TV-folket. Man är ju lite hemmablind i allt. Jag gör det jag brinner för, och det verkar ju funka.

   Casper Sewerin
   Casper Sewerin Reporter 0300-101 75 reporter@norrahalland.se

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!