Vädret idag
Mestadels klart
3°C
Prognos November 26, 2020
dag
Delvis soligt
4°C
 

Klarar centrum 14 000 kvm handelsyta till?

Över 9 000 kvadratmeter på Kungsmässan och ytterligare 4 000 kvadratmeter i nya kvarteret Valand. Hur ska centrum kunna svälja så mycket handelsyta?
– Jag är inte orolig, säger bostadsbolaget Aranäs vd Jonas Håkansson.

Fram till 20 maj finns chansen att tycka till om detaljplanen för kvarteret Valand i centrala Kungsbacka. Valand är första etappen i stadsomvandlingsprojektet Väster om ån, med målet att skapa en ny stadsdel som knyter samman Kungsbacka torg och Kungsmässan.
Kvarteret Valand ska bli en stadsdel med 300 bostäder, varav hälften hyresrätter, 4 000 kvadratmeter handel och 10 000 kvadratmeter kontor.
Tanken är att knyta samman Kungsmässan med innerstaden till ett mer dynamiskt centrum. Andra delen i projektet är kvarteret Ejdern, det som är nu är parkeringsplats bredvid Alléskolan.
Stadsdelen ska växa fram de närmaste fem åren. Samtidigt pågår processen att bygga ut Kungsmässan med cirka 9 000 kvadratmeter handelsyta. Sammanlagt 13 000 kvadratmeter lokaler för butiker och restauranger, alltså. Men hur ska centrum kunna svälja det, när det redan i dag är svårt att fylla de lokaler som finns i innerstaden?
¬ – Det är olika behov. På Kungsmässan vill klädbutikerna ligga, medan det längs det nya stråket blir restauranger, frisörer, nagelskulptriser och upplevelser, säger Aranäs vd Jonas Håkansson.
Aranäs äger både Kungsmässan och bygger den nya stadsdelen. Så vid en överetablering skulle fastighetsbolaget konkurrera med sig själv.
Behövs det fler restauranger i centrum?
– Ja, det finns redan fler som vill in, men befintliga lokaler passar inte. Det är lättare när man bygger nytt med ventilation och kök, säger Jonas Håkansson.
Han pekar också på explosionen av nya bostadsområden i centrum: Förutom själva Valand också Kolla Parkstad, Tingbergets påbyggnad, smålägenheter vid Östanvindsgatan, utbyggnaden av Aranäs stadsdel och flera mindre projekt.
– Jag är inte orolig för att det blir för många butikslokaler.
Han får inte oväntat medhåll av planeringsstrategen Hasse Andersson, som är en dem som drivit projektet Väster om ån genom åren.
– Med befolkningstillväxten måste vi bygga den handelsvolym folk frågar efter. Kungsmässan och innerstaden kommer att stötta varandra med den nya länken som blir genom kvarteret Valand.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!