Vädret idag
Mestadels molnigt
5°C
Prognos December 4, 2020
dag
Skurar
4°C
 

Konsten att åka rulltrappa

Jag tycker att rulltrappan är en fantastisk uppfinning. Men jag har vissa invändningar till hur de är konstruerade. Jag utgår från att det måste vara fler än jag som retar sig på att själva stegen och räcket inte rullar i takt. Det är ju inte så att rulltrappan är en ny uppfinning. Man måste ju på de här åren ha kunnat komma på en lösning som tar itu med problemet att när man står och lutar sig mot räcket så helt plötsligt är arm och överkropp en bra bit framför fötterna. Så får man ta ett nytt tag i räcket, men snart är man i samma sneda position igen.

 

Hur svårt kan det vara, kan man ju tänka. Tydligen är det jättesvårt. Jag har inte åkt i en enda rulltrappa där detta inte händer. Det får mig att fundera om det finns en tanke bakom denna otakt… en markering att här ska vi inte stå och hänga i rulltrappan kanske.

 

Sedan har vi problemet med att gå på och av en rulltrappa. Man ser stegen rulla fram och så med trevande fötter försöker man komma rätt på steget. Ofta hamnar man med foten precis där steget kommer att veckla upp sig och så står man där och svajar innan man fått tillbaka balansen. Sedan kommer partiet som jag precis skrev om, där kroppen tack vare räcket får en framåtlutad position. Och sedan kommer problemet med att komma av rätt. Börjar man gå för fort kommer man troligen i otakt och väntar man för länge står man där och glider av till ett totalstopp.

 

Och så har vi rulltrappans trafikregler. Här är det högerregeln som gäller och vill du köra om håll till vänster. Stora väskor och barnvagnar få ta sig upp och ner på annat sätt och husdjur ska bäras.

 

Ibland kan ju rulltrappan stå still och när någon närmar sig rullar den igång. Men ibland börjar den inte rulla och så får man ett tvärt stopp innan man inser att man måste gå upp för egen maskin. Och sedan tittar man sig så klart omkring för att se om det var någon som såg det pinsamma att man trodde rulltrappan var igång.

 

Jag tycker ändå att rulltrappan är en fantastisk uppfinning, bortsett då från ovanstående synpunkter.

 

Annika Lundby
Annika Lundby Reporter & Familjeredaktör 0300- 52 13 65

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!