Vädret idag
Mestadels molnigt
12°C
Prognos October 22, 2020
dag
Mestadels molnigt med skurar
11°C
 

   Krimjouren kritisk mot centralisering

   Om krimjouren blir en enhet i Varberg och Halmstad är det en utvecklingsmöjlighet som försvinner för unga poliser i Kungsbacka. Kommunen förlorar specialkompetens och det är sannolikt att fler lämnar.

    

   Beslutet är ännu inte fattat, men krimjouren kommer att blir en egen verksamhet, enligt Anders Wiss, lokalpolisområdeschef.

   – Med jourverksamheten centrerad i Varberg och Halmstad tror vi att vi ska få en bättre verksamhet i lokalpolisområdena. Vi får en minskad personalram med antal huvuden, men samtidigt hoppas vi på sikt att det ska ge bättre verksamhet än innan, säger Anders Wiss.

    

   Det finns en frustration på utredningsavdelningen, som stärker upp för krimjouren, samtidigt är det där som medarbetarna kan bli något färre.

   – Vi känner att personalramen inte räcker till. Men samtidigt blir vi av med en del arbetsuppgifter, så det är tudelat, säger Anders Wiss.

    

   Thomas Johansson jobbar heltid på krimjouren som enda person i Kungsbacka. Han menar att den ständiga omorganisationen och otryggheten är det som gör att flera inte vill arbeta i jourverksamheten. Men konsekvensen att ta bort den gör att utvecklingsmöjligheter försvinner, menar han.

   – Tidigare hade Kungsbacka utredare för kvinnofridsbrott, det är borta sedan några år. Någon lokal kriminaltekniker har vi inte heller längre. Inga unga personer kommer vilja jobba kvar i Kungsbacka för utvecklingsmöjligheterna försvinner. Har man bara ordningspolis och några utredare, är det klart att de unga poliserna söker sig vidare till Göteborg, säger Thomas Johansson.

    

   Ett annat argument för att centrera verksamheten till Varberg och Halmstad är ett resorna minskar. Men både poliserna som ska köra frihetsberövade till arresten, och personalen som ska arbeta med jouren, kommer behöva köra.

   – Antingen får ordningspolisen köra till Varberg, eller så får jourpersonalen åka upp till Kungsbacka. Vi kommer under alla omständigheter tvingas göra resor, säger Thomas Johansson.

   Ovissheten kring hur jouren ska fungerar i framtiden skapar en otrygghet.

   – Det gör att erfarna poliser på krimjouren lämnas oss, i värsta fall får polisen kommendera folk som inte vill vara där. Och med tryggheten försvinner också arbetsmotivationen. Redan innan beslutet är taget om jouren är skadan skedd, folk som varit intresserade att arbete i jouren här, har gett upp, säger Thomas Johansson.

   Han är kritisk till omorganisationen. Ett helt paket åtgärder behövs, framförallt fler poliser. Utredningar av allvarliga brott blir liggandes för länge.   

    

   I Kungsbacka och Halland ligger man i bra fas med handläggningstider och utredningar. Det räcker att åka till Göteborg för att läget ska bli något helt annat.

   – Jag hade en tjej under 18 år som blivit våldtagen i Göteborg och jag sa att vi skulle kalla henne till förhör innan veckan var slut, när jag hoppade in på jouren där. Efter fem till sex veckor hörde hon av sig undrade när hon skulle bli kallad, berättar han.

   Thomas fick ett oväntat svar av ansvarig utredningsavdelning i Göteborg. ”Fem till sex månader, tidigast. Våldtäktsutredningar ligger på hög.” I det här fallet fanns det dessutom en utpekad gärningsman.

   – De hade varit möjligt att åka och hämta honom direkt. Han var sedan tidigare misstänkt för en våldtäkt ett år tidigare. Hade man fått honom fälld hade han suttit inne och den andra våldtäkten hade på så sätt knappast kunnat ske, säger Thomas Johansson och fortsätter.

   – Det är bedrövligt att man acceptera att det är så här. Man får tillsätta en haverikommission. I stället för att högsta ledningen sitter och säger att det fungerar bra, hade det bästa varit om de sagt hur det fungerar så att problemen går att åtgärda.

    

   Josefine Julen
   Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!