Vädret idag
Mestadels soligt
0°C
Prognos November 28, 2020
dag
Moln ibland
1°C
 

Kungsbacka sjukhus är bra

Förutom vid barnafödslar har jag aldrig legat på sjukhus. Förrän nu. Men nu blev det rejält. Dryga tre månader har jag i vår tillbringat på sju sjukhus från Karibiska havet till Kungsbacka. Mycket mer än sjukhus har jag alltså inte upplevt på sistone, så de får bli mitt tema. Jag är överväldigad av all omsorg, välvilja och omtanke jag mött. Sjukvårdspersonalen är om någon värd de löneökningar man talar om. Egentligen mycket mer. 

Tanken var förstås inte att jag skulle hamna på sjukhus. Jag skulle på kryssning i Karibien, men så snart jag kom ombord drabbades jag av en ytterst elak och aggressiv köttätande bakterie i ljumsken, som krävde omgående behandling och operation. Det var bråttom. Båtsjukhuset var fantastiskt men min kryssning ändade på Jamaica för ambulansilfärd på gropiga vägar till sjukhus i land och till ytterligare ett med bättre resurser. Sedan ambulansflyg med personal som klippt ur Miami Vice till specialistsjukhus i Miami. God vård och hård träning fick jag där men erbarmlig mat. Friterade potatiskroketter till frukost, vem vill äta det? Allra minst, när man är sjuk.

Det som annars slagit mig är hur lika sjukhus är överallt. Från Miami flögs jag till Östra i Göteborg och därefter sjuktransport till Sahlgrenska för hudtransplantion över hålet från operationer till följd av bakteriens framfart. Det var nästan komiskt att komma till Östra. Salen jag fick där var nästan identisk med den i Miami. Klocka, TV, handfat, toalett, säng, fönster och till och med helikopterlandningsplats var placerade på exakt samma sätt. En universalarkitekt, kanske?

Slutligen kom jag till Kungsbacka sjukhus. Jag visste faktiskt inte att vi hade ett sådant. Men det som förr var äldrevård högst upp i sjukvårdsanläggningen är numera en vårdavdelning. På Sahlgrenska ville de ha nummer på avdelningen jag skulle till. De kunde inte tro att det bara fanns en. Men den var den bästa av avdelningarna jag var på. Liten så att man ständigt uppmärksammades. Bra vård, fint personligt bemötande och trivsam miljö med vikbara skärmar för integritet kring sängar istället för de prassliga plastskynken andra sjukhus höll sig med. Även maten var bättre än på övriga sjukhus och matpersonalen höll reda på vad var och en av patienterna hade för diet. Sådan kommunikation med det medicinska lyste med frånvaro på övriga sjukhus. Stolt är jag över vårt lilla men naggande goda sjukhus i Kungsbacka.

Tummen upp:  För hemsjukvården i Kungsbacka, som med stor omtanke tar hand om mig, när jag nu är hemma som konvalescent.

Tummen ned:  För att den pedagogiska verksamheten i Äskhults by inte prioriteras.

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!