Vädret idag
Molnigt
10°C
Prognos October 28, 2020
dag
Skurar
11°C
 

   Kvinnodag med tema mod

   I år uppmärksammas Internationella kvinnodagen på olika håll i Kungsbacka. Flera lokala föreningar samlas på Fyren medan de politiska partierna väljer att fira på sitt håll.

    

   – Vi var inte riktigt nöjda med arrangemanget förra året så i år är vi sex partier som gått samman och ska vara i kaféet i gamla Skattehuset. Vi har bjudit in två kvinnor som jobbar med olika saker men som båda lyfter fram kvinnor, säger Eva Borg, socialdemokratiskt kommunalråd. 

   Under kvällen håller Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor, föredrag som belyser de jämnställdhetsutmaningar Sverige står inför med hederskultur, mångkultur och det sekulära samhället. Moa Svan, känd radioröst, berättar om sin bok ”Det riktiga landslaget”. Dessutom kommer arrangörerna att informera om sina olika partier med förhoppning om att träffa nya medlemmar. Alla som vill är välkomna att ta del av programmet som pågår mellan 18.30 och 20.30 den 8 mars.

    

   I Kulturhuset Fyren är årets tema mod när lokala föreningar uppmärksammar kvinnodagen. Klockan 15 går startskottet för programmet med filmen ”He named me Malala” och därefter invigningstalar FN-föreningens ordförande Eva Ringdahl.

   – Vi har fått ihop ett riktigt bra program i år. Det blev lite oturligt förra året när inte alla partier kunde enas om vilka som skulle vara med och då erbjöd sig FN-föreningen att stå som värd ihop med kulturförvaltningen. Men frågan är viktig att lyfta i alla forum och vi har valt tema mod därför att vi ville lyfta fram de kvinnor som kämpar, engagerar sig och vågar ta kampen. Med allt som händer känns det som om man nästan behöver göra ett omtag och fundera på om vi behöver bli ännu modigare inför de här frågorna. Det är lätt att glömma att det finns många frågor kvar som måste hållas vid liv. Malala har ju verkligen visat mod och det blir en bra start på programmet, säger Eva Ringdahl.

   Dessutom talar professor Lena Martinsson om kön, nationalism och betydelsen av att organisera sig, det bjuds på koreansk dans, folkmusik och scenpoesi på temat modiga kvinnor. Sonja Hönig Schough, Zonta International, talar kring lika villkor och lika rättigheter och Anita Kölsch om kvinnor i litteraturen.

   – Alla är välkomna och vi hoppas på stor uppslutning.

    

   På Elof Lindälvs gymnasium kommer FN-elevföreningen och skolans feministiska bokklubb att uppmärksamma den internationella kvinnodagen med en utställning om jämställdhet, tipspromenad, feministisk litteratur, bokbord och en FN-aktion – ta ställning för jämställdhet.

    

    

   Fakta: Internationella kvinnodagen uppmärksammas på Fyren den 8 mars kl 15–20. Temat är mod och medverkande föreningar är Brottsofferjouren, Bröstcancerföreningen Johanna, FN-föreningen, Inner Wheel, Kvinnojouren, Rädda barnen, Röda Korset, Studieförbundet Vuxenskolan, Zonta i samarbete med Kultur och fritid.

   I Skatteverkets före detta lokaler på Syréngatan kl 18.30–20.30 har Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna tillsammans valt att uppmärksamma kvinnodagen.

   Christina Nordwall
   Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!