Vädret idag
Delvis molnigt
6°C
Prognos November 25, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
9°C
 

   Lars Björkman sparkas som chef

   Tidrapporter som inte stämde.
   Det var de uppgifterna som fick Lars Björkman att titta närmare på två andra chefer på förvaltningen.
   I tisdags fick han sparken från sitt chefsjobb.

    Björkman tog upp frågan med förvaltningschef Håkan Ström i slutet av september. Då hade han fått signaler från medarbetare på förvaltningen att den tidsrapportering som verksamhetschefen för administration respektive vatten- och avlopp inte stämde. Rapporterna skulle enligt Björkman innehålla korrigerade tider, och det ansågs finnas belägg för att de två cheferna kontinuerligt hämtat och lämnat barn på arbetstid. Björkman hänvisar i brevet till en diskussion på ett ledningsgruppsmöte, där det sagts att det inte fanns någon överenskommelse med cheferna om det.

   Den sammanställning som Björkman gjort, visar också att de två cheferna ska ha brutit mot veckovilan och arbetat 19 respektive 13 dagar i sträck. Det har också betalats ut övertid fastän den var bortförhandlad.

   En undersökning som kommunens HR-avdelning gjort, visade också att de aktuella cheferna inte följt stämplingsreglerna fullt ut. Exakt vad utredningen kom fram till, går dock inte att få reda på.

   – Utredningen är redovisad muntligen. Underlaget är muntliga intervjuer, svarar kommunens förhandlingschef Julia Wilholm, när Norra Halland begär ut utredningen alternativt underlaget till den.

   Hon påpekar också att de uppgifter som Björkman hänvisar till är för gamla för att ligga till grund för något arbetsrättsligt förfarande.

   I ett brev till personalen påpekar Håkan Ström att de aktuella cheferna mer än väl arbetat sin tid och fullgjort det som de ska.

   – Jag tycker det har blivit fokus på fel sak. Jag har inte ifrågasatt om de har gjort sitt arbete eller inte, utan sättet de rapporterat sin arbetstid. De har rapporterat arbetad tid som är samma tid de använt för att ta sig till och från jobbet. Under ett år motsvarar det en månads arbetstid, säger Lars Björkman.

    

   Enligt Håkan Ström, förvaltningschef på Teknik, har Lars Björkman inte sagts upp från sitt chefsförordnande på grund av att han lyft frågan om de två enhetschefernas sätt att rapportera arbetstid.

   – Det handlar inte om resultatet i den utredningen, utan att vi har olika syn på hur arbetet ska göras, säger Ström.

   Men i det en A4-sida långa brev som Ström skickat till personalen, för att förklara det som hänt på Teknik, hänvisas inte till något annat fall än det som rör rapporteringen om arbetstid. I den information som kommunen lagt ut på sin hemsida refererar Håkan Ström också bara till att det är ett ärende där man haft olika syn i ledningsgruppen.

   Gång på gång under veckan har Norra Halland hänvisats till att det är kommundirektör Ann-Charlotte Järnström som ska uttala sig om beslutet och vad som ligger bakom, att det är hon som beordrat utredningen om tidsstämplingen och att det är hon som kan förklara varför den bara gjordes muntligt och utan skriftligt underlag, så att den inte går att granska i efterhand.

   Norra Halland har sökt Järnström sedan strax efter klockan fyra i måndags eftermiddag och sedan upprepade gånger under veckan. Via mejl, meddelanden i röstbrevlåda, personal på kommunstyrelsens förvaltning, kommunens informationsavdelning och Håkan Ström. Trots det har hon valt att inte höra av sig till tidningen för att svara på några frågor.

   Lars Björkman har varit ifrågasatt som verksamhetschef. På Twitter skriver till exempel Ola Johansson, riksdagsledamot för C och före detta kommunalråd, att Björkman själv inte har varit ett under av öppenhet och att han fått kritik för det, både av enskilda politiker i nämnden och sina chefer.

   – Visst har jag slagits för det som jag tycker är rätt fram till det att det fattas beslut. Men sedan har jag följt besluten, säger Lars Björkman, när Norra Halland når honom dagen efter MBL-förhandlingen. Då har han tvingats lämna ifrån sig passerkort, jobbmobil och har inte längre tillgång till sin jobbmail. 

   – Det känns som att jag är en fånge, jag blir behandlad som en brottsling. Men jag ångrar inte att jag gjorde det jag gjorde. Min facklige representant tyckte att jag skulle backa för att få behålla jobbet, men det är inte Lars Björkman. Jag står för det jag gjort fullt ut. 

   Tror du att andra vågar larma om sådant de tycker är fel efter det här?

   – Nej, det tror jag inte att någon kommer att våga, Det är en symbolhandling som tydligt visar vilken typ av ledarskap man vill ha i Kungsbacka.

   Ann Kristin Ekman
   Reporter 0300- 52 13 63

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!