Vädret idag
Skurar
11°C
Prognos October 19, 2020
dag
Skurar
12°C
 

   Middag med mord på Onsala herrgård

   En mördad skolkamrat ligger ute på bryggan. Nu är det upp till de överlevande på klassåterträffen att lista ut vem mördaren är. Likt flugor på väggarna följer de drygt 70 besökarna skådespelet på nära håll. Det är lördagskväll och mordgåta på Onsala herrgård.

    

   Året är 1966. På Onsala herrgård har nio före detta elever från Onsala läroverk samlats för en klassåterträff. Men precis i början av kvällen hittas en av dem mördad på bryggan nere vid Onsalafjorden. En osäker stämning sprids bland de forna klasskamraterna och gamla minnen väcks till liv. Nu är det upp till de kvarlevande att försöka lista ut vem mördaren är…

    

   Det är grundhandlingen i mordgåtan Mörka minnen, som spelas på Onsala herrgård fram till april nästa år.

   – Sammanlagt har vi gjort fjorton mordgåtor på olika platser. Många av besökarna återkommer varje år, det finns vissa som har sett alla, säger Ulla Sandin, skådespelare.

    

   Föreställningen börjar med att publiken och alla skådespelarna samlas i ett av de många rummen på herrgården. Därefter står det besökarna fritt att följa de olika karaktärerna runtom i byggnaden.

   – Det är sexton olika möten mellan karaktärerna. Varje besökare kan se åtta möten. De är som flugor på väggarna, vi försöker att inte se dem, säger Linda Westler, skådespelare.

    

   Pjäsen utspelas i nästan hela herrgården. En del scener sker på vinden, andra nere i salongen eller i något av de andra rummen. Alla besökare har försetts med penna och en folder med en mindmap och tidslinje där de kan anteckna viktiga ledtrådar.

   – Det skiljer sig från publik till publik om de löser gåtan. Ibland är det ungefär 30 procent som listar ut det, ibland bara fem procent. Det beror på vilka scener folk sett och vilka frågor de ställt, säger Linda Westler.

    

   Efter själva föreställningen samlas publiken i matsalen för en trerätters middag. Bland besökarna syns familjer och kompisgäng i blandade åldrar från olika delar av landet.

   – Vi kom hit i eftermiddags och ska sova över. Det är jättekul, vi kommer att åka fler gånger. Det är en trevlig middag och kul att sitta och samtala nya människor, säger Martta Odnell, som rest från Skövde.

    

   Under måltiden går karaktärerna runt bland borden för att prata med de omkring 70 besökarna. Publiken får då chansen att ställa frågor som kan leda till ledtrådar om vem mördaren är. 

   – Det roligaste med att spela i Mordgåtan är närheten till publiken och improvisationerna kring borden. Alla karaktärer måste ha koll på hela historien. Vi kan få vilka frågor som helst, säger Helena Aspelflo, skådespelare.

    

   I slutet av kvällen avslöjas mördaren och de besökare som varit bäst på att gissa får pris. Comedy art theatre, som anordnar mordgåtan på Onsala herrgård, anordnar även mordgåtor med samma upplägg på tre andra ställen runtom i landet

   – Det är sjätte gången vi ser det här. Vi bokade biljetter redan i somras. Det är en kul grej, det är roligt att se skådespelarna i olika roller och i olika tidsepoker, säger Fredrik Olsson från Göteborg.

    

   Läs mer i Norra Halland 27 november.

    

   Elina Bratt Lejring
   Reporter elina.bratt@norrahalland.se 0300- 101 75 @elinabratt på Twitter

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!