Vädret idag
Molnigt
10°C
Prognos October 27, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

   Mördaren “styrd av urkraft”

   Den misstänkta mördaren hade en aktiv psykos dagen för mordet. Dagarna innan beskriver hon som ett religiöst uppvaknade trots att hon är ateist. När hon hamnade hos den äldre kvinnan i Vallda, trodde hon att hon mött djävulen, säger den misstänkta i förhör.

    

   Polisens förundersökning ger en tydlig bild av vad som har hänt.

   Det var en granne som upptäckte att den äldre kvinnan blivit bragd om livet. Grannen tyckte det var konstigt att persiennerna stod snett och ingen lampa fanns tänd. På farstutrappan låg tidningen från två dagar kvar.

   Huset var olåst, och när grannen kom in såg hon snabbt att kvinnan var död.

    

   I flera av husets rum rådde det stor oreda. Skåp och lådor var genomsökta. Möbler var välta och i hallen låg kvinnans testamente slängt.

    

   Grannar, vänner och närstående till den mördade kvinnan kunde inte berätta mer för polisen än att hon var mycket omtyckt och att det inte kunde finnas någon som ville henne något ont.

   De beskriver henne som aktiv, pigg, omtänksam, redig och social.

    

   Rättsmedicinalverket har tidigare slagit fast att den misstänkta mördaren led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället, och att hon fortfarande gjorde det när hon undersöktes veckor senare.

    

   Kvinnan greps av polis på morddagen på E6, efter att hon krockat i höjd med Kållered och svingat en hammare mot andra bilister på vägen.

    

   Hon fördes till psykakuten där hon var så utåtagerande att hon fick bojas. Ganska snabbt sa hon till personalen ”Jag tror att jag mördat någon.”

    

   Men det var grannar på bygden som kunde berätta för polisen att de sett hennes bil på brottsplatsen. De stämde väl överens med signalementet på kvinnan som gripits på E6, och senare samma dag anhölls den misstänkta för mord.

    

   I den misstänkta kvinnans hem hittade anhöriga förvirrade anteckningar. Det handlade om kärleken, om ondska. Men det fanns också osammanhängande resonemang om olika släktgårdar i Vallda, och om personer som måste dö.

    

   I sin dator har kvinnan själv gjort anteckningar om sin stress och sitt mående. Hon skriver bland annat att hon är ”väldigt aggressiv, känns som jag skulle kunna döda någon.”

    

   När hon förhörs av polisen berättar hon att minnesbilderna är som en dröm och känns overkliga. Hon är ateist men tror nu att hon haft kontakt med Gud.

    

   På morddagen kör hon först till en väninnas bostad, oroad över att något ska hända henne. Men väninnan är oförstående och blir skrämd av hennes beteende.

    

   Sedan går färden söder ut, berättar den misstänkta i förhör. Hon säger att det är som att bilen kör sig själv och att hon fått ett uppdrag. Någon talar till henne och hon hakar bara på.

   Bilen stannar på den äldre kvinnans gård i Vallda, inte trakter som är kända för henne.

    

   Kvinnan berättar vidare att det känns konstigt att komma till en främmande människa. När hon stannar på gårdsplanen gråter hon ”av harmoni” och då blir hon inbjuden i huset.

    

   Hon talar om Vallda och olika personer som bott i trakten när hon blir bjuden på te. Men hon tycker inte att det smakar bra, nästan som det är förgiftat. De harmoniska känslan uteblev.

   ”Sen vet hon inte om hon blir styrd, för det som hände var inte roligt”. Hon beskriver det för polisen som att ”urkraften exploderade” och hur hon upptäckte att den äldre kvinnan var djävulen. Plötsligt var det som hon själv ”blev en proffsmördare” och hon gav sig på den äldre kvinnan.

   Som vapen använde hon kvinnans egen kökskniv.

    

   När hon tagit livet av kvinnan sökte hon igenom hemmet. Hon beskriver det som att hon fick olika uppdrag av en högre röst, och i bland tog en paus för att invänta instruktioner.

   Till slut lämnade hon i alla fall Vallda, övertygad om att hon var på väg till kärleken, tills hon krockade på E6.

    

   Den misstänkta kvinnan åtalades idag misstänkt för mord, ofredande och hemfridsbrott, vid Varbergs tingsrätt. Hon är frihetsberövad och vårdas i väntan på dom.

    

   Rättsmedicinalverket har gjort gällande att rättspsykiatrisk vård är den lämpligaste påföljden vid fällande dom.

   Josefine Julen
   Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!