Vädret idag
Mestadels molnigt
11°C
Prognos October 30, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

   Nya kyrkoherden vill bli en tydlig röst

   Det har varit en omvälvande tid för Kungsbacka-Hanhals församling. Men efter över ett år av skandaler och osäkerhet är den nya kyrkoherden nu på plats.

   – Jag vill att kyrkan ska ta en större plats i samhället, säger Anna Österberg.

   Det var inte med odelad förtjusning som Anna Österbergs föräldrar såg Anna bli mer och mer engagerad i kyrkan hemma i Oskarström utanför Halmstad.

   – Jag började sjunga i en kör och sedan blev jag mer och mer engagerad i kyrkan. Vad kan jag ha varit, 14-15 år?  I dag kan jag förstå varför mina föräldrar tyckte det var fruktansvärt konstigt och varför de blev jätteoroliga. Jag kommer inte från en troende familj, så de kände ju inte alls till den världen. Men jag kände mig sedd i kyrkan, där träffade jag människor som såg mig och som både kunde lyssna och lyssna färdigt.

    

   Att Anna Österberg hittat sin plats i kyrkan innebar i och för sig inte att det var givet att välja prästyrket. Hon hade funderingar på både lärare och journalist och började också läsa medie- och kommunikationsvetenskap innan hon slutligen fortsatte med teologi i Uppsala.

   – Men när jag gjort praktik i en församling fick jag en sådan osannolik känsla av att det var rätt ställe. En stor del av att vara präst är också att vara pedagog och jag får dessutom uttrycka mig mycket både i tal och skrift. Så jag känner att jag får uttrycka många delar av min person i jobbet som präst.

    

   1995 prästvigdes Anna Österberg i Göteborgs stift. Biskop då var Lars Eckerdal, bror till nuvarande biskopen Per Eckerdal.

   – Varför gå längre, när det går att hålla det i familjen, skrattar Anna Österberg.

   Första tjänsten var ett år i Styrsö församling. Sedan följde ett antal olika tjänster innan Anna lämnade församlingsarbetet för att istället börja jobba för Bräcke diakoni. Nu driver Bräcke diakoni vårdcentraler, äldreboenden och flyktingboenden, då hade man fortfarande utbildning för diakoner. I dag har Svenska kyrkan samlat sina utbildningar till Uppsala och Lund.

   – Jag jobbade framför allt med värdegrundsarbete inom Bräcke diakoni. Det handlar inte om att alla som jobbade där måste vara kristna, vissa har ju inte ens valt att arbeta just för Bräcke diakoni utan hamnar där efter att vi vunnit upphandlingar och hela personalen följer med. Däremot handlar det om att vara Jesus i sitt möte med andra människor. Han åt med den andra inte ville äta med, han såg igenom folk och kunde vara krass och tydlig när det behövdes. Ta till exempel berättelsen om kvinnan som skulle bli stenad, där han säger att den som är utan synd kan kasta den första stenen. Det var så han gjorde, han skickade tillbaka frågan.

    

   I USA backar den kristna högern upp Trump, i Sverige är barnmorskan Ellinor Grimmark, som bland annat inte vill utföra aborter eller sätta in kopparspiral med hänvisning till sin kristna tro åter på tapeten, inte minst efter Ekots uppgifter att en högerkristen organisation från USA hjälper till att finansiera hennes process.

   – Det är ett problem som kristen, du blir hopatussad med alla möjliga grupper. Svenska kyrkan står väldigt långt från den kristna högern. Jag kan förstå hur många muslimer känner det, som får klä skott för det IS gör. I Sverige finns det en väldig okunskap om vad religion egentligen innebär. Det är en av kyrkans uppgifter, att visa vad vi står för, på ett praktiskt sätt i samhället. Det är viktigt att vi inte sluter oss i små grupper, utan att vi istället fördjupar kontakten med fler.

    

   Förändring börjar inifrån, heter det ofta. Förändringarna i Kungsbacka- Hanhals församling har varit många. Den förre kyrkoherden Joachim Holmgren anmäldes för sexuella trakasserier och gränslöst beteende. Han avkragades av biskopen och förlorade sin rätt att verka som präst i svenska kyrkan. Församlingen splittrades med namninsamlingar till stöd för Holmgren, medan andra ställde sig på de utsatta kvinnornas sida. Hur tar man över och enar en sådan verksamhet?

   – Anderas Holm vikarierade som kyrkoherde i 14 månader och det är han som har gjort det verkliga arbetet med det! Jag är förvånad att allt fungerar så bra som det gör efter allt som har hänt. Mest upplever jag att det funnits en stor sorg, att många upplevt att något gått sönder. Vad jag kan göra nu är att lyssna, försöka förstå och hantera situationen. Det är klart att det är en utmaning, men om jag inte velat ha det hade jag inte sökt tjänsten.

    

   Förändringar kommer det att bli, men tidigast efter sommaren. Exakt vad det kommer att innebära vet Anna Österberg inte än, men hon hoppas kunna bli en tydlig röst i samhället också utanför kyrkans väggar. Det kan till exempel handla om att medverka vid allmänna möten om kommande flyktingboenden eller föra fram kyrkans röst i diskussioner på nätet.

   – Jag vet att jag anställdes baserat på mina meriter och att jag ansågs bäst lämpad för tjänsten. Men det faktum att jag är kvinna kan kanske bli ett tecken på att det skett en förändring.

    

    

   Anna Österberg

   Ålder 49 år

   Familj Maken Lars-Magnus och två döttrar, 13 och 16 år

   Aktuell Nytillträdd kyrkoherde i Kungsbacka-Hanhals församling

   Ann Kristin Ekman
   Reporter 0300- 52 13 63

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!