Vädret idag
Molnigt
12°C
Prognos October 24, 2020
dag
Regn
13°C
 

   Olika upplägg hos vårdcentralerna

   Kungsbacka vårdcentral har 13593 listade patienter och Kolla vårdcentral 1800. Trots det är läkartätheten inte samma utan lägre på Kungsbacka vårdcentral som har flest listade patienter.  

   Men att man skulle få träffa en läkare snabbare genom att lista om sig på en mindre vårdcentral med färre patienter är inte troligt.

   – Det kanske finns ett lättare flöde på en mindre vårdcentral men det skulle inte vara mitt råd. Det ska inte vara så att en patient ska byta från en vårdcentral till annan för att få snabbare vård, säger Niklas Liljeroth, verksamhetschef för Närsjukvården Hallands område Kungsbacka. 

   Norra Halland har undersökt tillgängligheten hos tio vårdcentraler i Kungsbacka kommun. Sex av dessa är Regions Hallands och fyra drivs av privata aktörer. Upplägget skiljer sig åt, vissa av vårdcentralerna erbjuder enbart några få akuttider hos läkare per dag medan andra satsar mer på drop-in. En gemensam nämnare är naturligtvis att patienterna ska få hjälp, men inte nödvändigtvis av en läkare. 

   – Vissa personers behov kräver omgående läkarkontakt medan andra patienter ska träffa kurator, psykolog, sjukgymnast eller distriktssköterska istället. Vår målsättning är att alla patienter ska få fäste för sina frågor och träffa rätt kompetens. Vad gäller just läkare finns det i vårdgarantin att man ska få träffa läkare inom sju dygn, säger Niklas Liljeroth som har verksamhetsansvar för Kungsbacka, Kolla, Åsa, Onsala, Särö och Fjärås vårdcentraler vars gemensamma benämning är Vårdcentralen Halland och ingår i Region Halland.

   De flesta av vårdcentralerna satsar på en verksamhet med bokade tider. Hos Säröledens familjeläkare görs majoriteten av läkarbesöken genom drop-in.

   – Vi vill ha så stor tillgänglighet som möjligt, säger verksamhetschefen Karin Gustafsson.

   Hon berättar att de arbetar annorlunda. Det finns ingen reception utan patienten tar en nummerlapp och blir sedan hämtad av doktorn.

   Vad tycker patienterna om er modell?

   – De flest är nöjda med att kunna komma och träffa en läkare samma dag även om det kan innebära väntetider. Har man behov att träffa ”sin” läkare kan man alltid ringa och höra när den doktorn har drop-in, annars är man välkommen när som under drop-in-tiderna. I våra enkäter är de flesta mycket nöjda, sedan finns det alltid några som inte gillar drop-in.

   Läs mer i Norra Halland fredag 10 februari.

   Christina Nordwall

   Christian Johansson

   Arkivfoto: Norra Halland

   Christina Nordwall
   Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!