Vädret idag
Delvis molnigt
11°C
Prognos October 30, 2020
dag
Skurar
12°C
 

Om: Gator och torg

Den främsta orsaken till att mattan dras undan för torghandlarna har i media varit att kommunen måste städa en gång i månaden.

Uppenbarligen har det gått att städa under året som undantaget gällt så den förklaringen funderar jag lite över. Det hade varit mer rakt på sak om argumenten låtit lite så här: Det ser ut som någon tappat en påse containrar på torget.

Den argumentationen hade varit lättare att bemöta eller hur? Dekorera och planera utifrån ett helhetsintryck då, utifrån en gemensam vision.

Undertecknad känner massor av människor som gärna skulle lägga en estetisk hand över favelan på Lindens torg.

 

 

Nåja, vi har tydligen en torgstadga, alla pratar om den men den är svår att hitta så jag kan inte dess exakta ordalydelse.

En nykter tolkning av det som framkommit visar dock på att ett av torgstadgans syfte är att jämna ut jävligheten mellan handlare som håller till i hus och handlare som håller till i vagn.

De senare betalar uppenbarligen mindre i hyra och genom att tvinga dem att flytta en gång i månaden så kommer deras utgifter stiga till ungefär samma nivå som de handlare vilka hyr in sig i husen.

Resultat: Alla får det lika jävligt. Kanske jävligare då jag gissar att när fisken, burgarna, blommorna och deras vänner har dragit sin kos så har videobutiken, nagelsalongen, det halva systembolaget och deras vänner knappast själva musklerna att dra tillräckligt med folk för att få hyrorna att gå ihop.

Hastigt och lustigt hamnar vi i den mest centrala frågan i vår tid. Vi behöver varandra. Vi måste samarbeta för att klara oss.

Det gäller innerstaden, det gäller flyktingfrågan. Det gäller kulturen, det gäller till och med efterdyningarna av ett visst presidentval.

Live together, die alone så enkelt är det. Klagosången om samarbete har sjungits länge, ända sen salig Centrumledar-Henrik stångade sig blodig för att få innerstadens handlare och fastighetsägare att samarbeta. 

 

Vi ser dock ljuspunkter i exempelvis Kvarteret Tullen. Monika Hamrin är en driven och ansvarstagande fastighetsägare som ångar fram med marknader och engagemang. Jag hoppas att detta smittar, både på andra fastighetsägare och på de ansvariga för Lindens torg.

Tidigare i höst fick Kungsbacka en ny Platsutvecklare i Jessica Blume. Vi kan inte förvänta oss underverk av henne i rödaste rappet men visst vore det intressant att höra hennes syn på saken?

Att döda den fungerande torghandeln på Lindens torg ger oss väl i bästa fall kanske tio extra parkeringar. Går det i linje med hennes uppdrag ”att öka Kungsbacka stads attraktivitet för invånare och besökare”?

 

Richard Forsberg
Richard Forsberg: Född och uppvuxen i Kungsbacka, utbildad och arbetad annorstädes. Grundare av Den kulturella byrån, driver Produktionsbolaget Ebbgård. Regisserar och producerar kultur, mestadels teater. Vanligtvis välklädd samt okej att ha i möblerade rum. Skojar en del. Heter HerrForsberg på Twitter och Instagram

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Marie Hoffman
    November 21st, 2016 21:15

    Nu upprepar jag mig igen. jag vill ha en Saluhall på Lindens torg, det skulle göra Kungsbacka ännu mer attraktivt, Göteborg har flera saluhallar Kungsbacka har ingen. Hade jag varit rik och haft möjlighet så hade jag presenterat detta med byggnad och allt för jag har hela bilden framför mig. Där skulle då bästa fiskhandlarna finnas, ost o chark, blommor, sopplunch, en riktig slaktare, kryddor, korvar i mass, ja allt som dom stora städerna kan erbjuda. Nu säger jag detta och nån annan tjänar storkovan medans jag bara levererar en idé utan att få ett korvöre. Tack, Marie Hoffman

    Reply

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!