Vädret idag
Klart
9°C
Prognos October 28, 2020
dag
Mestadels molnigt med skurar
11°C
 

På julafton- då är jag äntligen redo

Min Balkantant med de starka och goda korvarna i saluhallen i Göteborg hade stängt, när jag gick dit en gång i somras. Lite purken traskade jag vidare, bara för att passera en annan disk med bra utbud, när jag närmade mig utgången. Jag tog en nummerlapp och började ta in skådespelet. Framför mig en man som var ditskickad av sin hustru för att handla korv och oliver till helgen.

– Vilken sort ska du ha, frågade olivmannen bakom disken barskt.

– Eh, jag vet inte riktigt, svarade maken spakt. Ge mig lite olika sorter bara.

– Nej! Inte bara olika sorter! Vad ska du dricka till, vilka smaker tycker du om?

Maken hukade lätt och mumlade sedan att han egentligen inte tycker om oliver.  Inte jag heller, dristade jag mig till att säga.

Det borde vi inte ha gjort. Olivmannen spände raskt ögonen i oss och började sin utfrågning. Hur illa på en skala tyckte vi om oliver, vilka smaker tyckte vi om? Chili, vitlök, kronärtskocka?

 

Den ditskickade maken lyckades till slut ta sig därifrån med sina inköp. Men mig hade olivmannen fortfarande i sitt grepp och hade inga planer på att släppa iväg.

– Här, prova det här, beordrade han mig och sträckte fram ett fat med en brödbit med någon röra på och så några svarta oliver. Brödet först, oliven sen!

Min min var visst nog för att avslöja hur äckligt jag tyckte det var.

– Din kropp är inte redo för svarta oliver, konstaterade han och fortsatte servera mig olika kombinationer.

Till slut nådde vi fram till gröna vitlöksoliver och en rätt mild fårost. Det var kanske inte jättegott, men funkade. Sedan blev jag satt i träning.

– Din kropp måste vänja sig! Kom förbi här, du måste inte köpa, säg bara att du ska prova.

 

Sedan dess har det blivit ett antal vändor förbi saluhallen. Olivhataren kallar han mig numera, fastän mina inköp av oliver och ost bara växer. För jo, så sakta med säkert har mina gröna vitlöksoliver övergått från att vara uthärdliga till ok till riktigt, riktigt goda. Den här veckan är det dags igen. Som vanligt, men ändå inte. Det har olivmannen sagt.

– På julafton. Då kan du börja äta svarta oliver. Då är du redo.

 

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!