Vädret idag
Molnigt
10°C
Prognos October 29, 2020
dag
Skurar
10°C
 

   Polisanmälan blev vändningen

   Ett stort antal av de unga som åker fast drogpåverkad, återkommer i brottsstatistiken. Gör en polisanmälan någon skillnad?
   För Anton var skoltiden ett ”drogkollo”, att få tag på droger var det minsta problemet. Men när han åkte fast kom verkligheten i kapp.

    

    

   Den första cigaretten med cannabis köpte Anton* som 14-åring av en kompis i skolan. Men redan som 11-åring hade han börjat jaga preparat som gav honom ett rus.

   Idag är Anton i 20-årsåldern han är helt drogfri – vill knappt röra alkohol. Han är aldrig dömd för något narkotikabrott, däremot en misshandel som han deltog i när han var hög.

    

   För många av hans vänner har det gått sämre. Låsta anstalter, behandlingshem och LVU-placeringar på andra orter.

   – När jag blev kallad till det första förhöret fattade jag vad som höll på att hända. Jag måste skärpa mig, för min familj och för mig själv. Då ändrades hela min kurs, säger han.

    

   Flerårigt missbruk

   Då hade Anton missbrukat i flera år. Som 11-åring tyckte han bensin luktade gott och upptäckte snart att han fick ett rus. Hans kompisar provade också, och sen började jakten på fler kickar.  

   – Vi var ett gäng ADHD-ungar som bara ville testa allt. Vi köpte en flaska aceton med bensin i på Hemköp tills det var slut på hyllorna, och satt och boffade. Vi beställde spice på nätet som vi hämtade ut på Lollipop. Vi visste inte så mycket om spice, mer än att det var lagligt. Vi tänkte inte mer på det än om vi hade köpt ett äpple.

   Han menar att det var det gränsöverskridande beteendet, att aldrig tänka efter som gjorde att han och kompisarna bara fortsatte.

   – Det är ingen ursäkt, men vi bara hetsade varandra och körde på. Jag gick på högstadiet när jag skrev till några skolkamrater på Facebook och frågade efter röka för första gången. Jag visste ingenting om det, bara att jag ville ha något som gjorde mig hög, säger han.

   Affären gjordes upp på skolan. Anton och hans kompisar tog sig till Resecentrum och rullade sin första joint tillsammans. Ingen visste riktigt hur man gjorde. De tillverkade ett eget filter av kartongbiten i cigarettpaketet.

   – Jag kände inte så mycket. Vi hade rökt spice innan och det är så mycket starkare. Men med tiden blev det skönt och roligt, samtidigt som jag fick panik, tappade kontrollen, tappade allt.

    

   "Alla knarkar"

   Det var under gymnasietiden som Antons bild av att ”alla knarkar” förstärktes. Han beskriver skoltiden som ett ”kollo för knark”, och det gick med lätthet att få tag i det mesta.

   Sista året på gymnasiet eskalerade det helt för Anton. Missbruket finansierades av en ovetande förälder samt CNS-bidraget.

   – Medicin är väldigt populärt. Ett tag var det mycket ecstasy och amfetamin. I trean blev det tramadol och benso för mig. Vi tog stora doser för att lindra smärtan utanpå och dämpa oväsendet i huvudet. Det var så skönt, så jävla skönt. När du ”noddar” mår du hur bra som helst, säger han och fortsätter.

   – När du känt den där nodden och kanske hållit på i veckor så får du en avtändning. Då tar du benso mot panikångest. När man tar många substanser finns det ingen återvändo. Man blandar och får ett psykoaktivt rus, samtidigt som känslorna är dämpade, säger han.

   Fler gånger beskriver han sig själv och sina vänner som ett gäng ”adhd-ungar” där alla testat allt. Många kompisar levde helt utan kontroll från vuxna. Men det var på skolfesterna i de dyra bostadsområdena han blev förvånad.

   – Plötsligt kunde man se snygga fräscha onsalatjejer snorta tjack. Jag blev helt ställd, tjack som är så jävla äckligt. Människor man minst kunde ana tog droger satt hur bänga som helst på fest. Det gjorde nog att jag ännu mer kände att det inte var en stor grej att knarka.

   I efterhand kan han dock se en skillnad, mellan de ungdomarna och han själv.

   – De som har det bättre spårar inte lika hårt. De är nyfikna på ett annat sätt och har vettet med sig, än när man har en diagnos och saknar självdisciplin.

    

   Gick inte till skolan

   Gymnasiestudierna gick mer än dåligt. Under en period hade Anton 75 procents frånvaro, han var deprimerad och led av ångest, främst på grund av drogerna, berättar han.

   Rädslan för att fastna i en poliskontroll på skolan, löste han genom att inte gå till skola.

   – Om man tagit söndermycket droger en helg gick man inte dit, kom polisen så stack man.

   Men till slut var det ändå Antons tur att ta åt sidan när polisen kom till skolan.

   – Polisen ställde mycket frågor om vad jag gjorde på fritiden och jag sa att jag gillade djur och religion. Vi pratade på och till slut sa de att jag kunde gå därifrån. Jag hade tagit en del droger och kände mig som en kung när jag kom undan utan att pissa.

   Vad tror du hade hänt om du ertappats i den där skolkontrollen?

   – Då hade jag nog slutat. Direkt. Jag tror många slutar när de döms, de som kan. Bekanta jag har som röker blir sura när jag ber dem att sluta. ”Du har varit på det själv”, men då säger jag bara att jag tjatar för att jag bryr mig. Att de ska söka hjälp, annars kommer de att dö.

    

   "Det är som Blocket fast med knark"

   Lätt att få tag på droger i sociala medier

    

    

    

    

   Både tillgång och efterfrågan är hög. Langarna tar själva kontakt och erbjuder sina varor. Inbjudningar till Facebookgrupper och konton på Instagram, utlovar snabba och smidiga narkotikaaffärer.

    

   – Innan jag började röka cannabis hade jag ingen aning om hur jag skulle få tag i det, det var ju utanför min värld. Men jag frågade en i skolan som jag visste drack, han var väl 14-15 år. Sedan var det klart, säger Anton.

   Snart kom inbjudningar och erbjudande till honom utan ansträngning. Främst i sociala medier.

    

   Slutna grupper

   Facebookgrupperna är slutna, du måste vara medlem för att se vad som skrivs där och vilka som är medlemmar. Men ryktet sprids snabbt från mun till mun, och inbjudningarna kommer till dem som använder droger.

   – Facebookgrupperna har ofta en bild på ett grafikkort eller liknande, så att det inte ska se misstänkt ut. Namnen varierar, en del är ju övertydliga som ”Göteborgs gatumedicin”, ”Aktivt med godis” eller ”Your local dealer”, berättar Anton.

    

   Det tog oss på redaktionen mindre än fem minuter att hitta flera konton i Kungsbacka. De är låsta men ser ut att utlova allt från droger till alkohol och smällare. Leveranser erbjudes till Göteborg, Kungsbacka och Varberg, det är bara att skicka ett privat meddelande för att få ett telefonnummer.

   På Facebook tar vi oss in i en grupp. Där ligger bilder och priser på olika varor.

   ”FETA SNABBS SKOR”

   ”ROSA BUMS”

   ”1G 200 KR”

   ”10G 1200 KR”

    

   Anton översätter.

   – Snabba skor är amfetamin. Rosa är att det är extra potent. Sedan är det priset per gram.

    

   Själv var han för flera år sedan med i Facebookgrupp i Kungsbacka som utlovade grönt och blåbär.

   – Grönt är ju cannabis och blåbär benzo. Men jag handlade sällan i Kungsbacka. Jag åkte nästan alltid till Göteborg. Alla känner någon som köpt droger nån gång, och de i sin tur känner någon som säljer, berättar han och fortsätter.

   – Det var bara att fråga om någon hade telefonnummer ”till E” eller ”till tjack”, så fick man de och skickade ett mess om man kunde ses på 2G, vilket då är två gram. Ibland köpte jag på Resecentrum, ibland bakom Elof Lindälv. De som sålde frågade var man var, sedan dök de upp, säger Anton.

    

   Bilderna försvinner

   Snapchat är populärt, och den mest använda appen bland ungar. Majoriteten av användarna är mellan 12-25 år. Användarna skickar bilder (snaps) eller videor till varandra. När filmen eller bilden visas, självförstörs den efter tio sekunder. Praktiskt för meddelanden andra inte bör se.

    

   Risken att bli lurad vid narkotikaaffärer var låg, enligt Anton. Det hände att han handlade i Göteborgs förorter ”men en del är ju så korkade att de står och säljer på centralen eller i Nordstan”, så det var lätt att göra affärer överallt, även om risken att åka fast var högre centralt.

   – De som säljer vill inte få dåligt rykte. Det sprids direkt i grupperna på nätet. Då blir en säljare ”röd”, alltså inte ok, och så är det ingen som handlar av honom något mer.

   Vilka säljer då?

   – Det är alla sorter. Inte så mycket tjejer, men det finns också. Allt från 14-åringar som dealar till sina klasskamrater till äldre som inte använder själva. Och de som finansierar sin egen rökning genom att sälja lite extra. Det är bara ett sms bort.

    

   Tidigare delar:

   Dyster drogstatistik för unga

   Dotterns narkotikabruk kom som en chock

   Skolkontrollerna

    

   Del1

   Del2

   Del3

    

    

   Josefine Julén Kristian Alm
   josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64 kristian.alm@norrahalland.se 0300- 52 13 66

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!