Vädret idag
Mestadels molnigt
10°C
Prognos October 27, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

   Ryggsjukdom glömdes bort

   Trots att eleven hade rätt till årliga ryggkontroller glömdes det bort av elevhälsan. Det var först när eleven uppsökte en vårdcentral som den behandlingskrävande skoliosen uppdagades. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Can Stock Photo / Bialasiewicz

    

   En grundskoleelev som lider av skolios, krokig ryggrad, riskerar att drabbas av bestående men. Skolan missade kontroller och diagnosen försenades.

   – Det här är en allvarlig händelse, konstaterar Åsa Bergström, medicinskt ansvarig verksamhetschef.

    

   Vid hälsokontrollen i årskurs 4 var elevens rygg utan anmärkning. Samtidigt fick elevhälsan kännedom om att eleven hade skolios i släkten. Risken att drabbas ökar om någon släkting har eller har haft skolios och därför borde årliga ryggkontroller ha genomförts, vilket fanns noterat i elevens journal. Men trots noteringen genomfördes inga ryggkontroller på över två år. Först i samband med hälsokontrollen i årskurs 6 visade det sig att eleven hade en avvikelse i ryggen. Eleven fick tid hos skolläkare i februari 2017 och skickades därefter vidare till röntgen.Svaren från röntgen i april 2017 bekräftade att eleven hade en avvikelse i ryggen. Röntgensvaren skulle enligt gällande rutiner ha lett till att eleven fick remiss till ortopedklinik – men ärendet blev liggande och det blev varken remiss eller ytterligare kontroller.

    

   I stället var det först när eleven i början av 2018 tillsammans med vårdnadshavare besökte vårdcentral som man fick reda på att det handlade om behandlingskrävande skolios, och att operation var enda möjliga behandlingen. Eleven riskerar nu bestående med i form av begränsad rörlighet.

   Vårdnadshavarna berättade i september i år för skolans rektor vad som hade hänt. Rektorn meddelade Åsa Bergström, medicinskt ansvarig verksamhetschef för elevhälsan, och efter kontroller av elevens journal nystades händelsen upp. En utredning har nu genomförts och kommunen valde att lex Maria-anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

   – Vi bedömer att det här är en allvarlig händelse och det var därför vi gjorde anmälan, konstaterar Åsa Bergström.

    

   Läs mer: Tidsbrist orsak till händelsen 

    

   I höst har eleven behandlats på ortopedklinik för att en fullständig bedömning av konsekvenserna av den fördröjda diagnosen ska kunna göras.

   Enligt lex Maria-anmälan har eleven och vårdnadshavare i nuläget valt att avvakta med att lämna sin redogörelse av händelsen, på grund av att situationen med operation och konvalescens känns för tung.

    

    

   Fakta: Skolios

   Skolios innebär en krokig ryggrad. Lätt skolios är vanligt och väldigt sällan till besvär för den som har det. Större skolios är mer ovanligt, men det finns risk för stora besvär.

   Utveckling av skolios sker över lång tid och oftast utan att man känner någon smärta. En betydande snedhet kan ha uppstått innan barnet eller föräldrarna upptäcker det. För att förhindra att snedheten blir värre är tidig upptäckt viktigt.

   Nils Jönsson
   Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!