Vädret idag
Mestadels soligt
12°C
Prognos October 27, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

   “Situationen på Teknik kritisk”

   Situationen på teknikförvaltningen är kritisk. De olika verksamheterna är splittrade och har inte i tillräcklig omfattning följt direktiv som satts upp av politikerna.

   Det slår utredningen fast som presenterades på tisdagen.

    Åtgärder behöver göras omgående både för att lösa akuta problem och starta en långsiktig positiv förändring.

   – Förvaltningen har under de senaste åren försökt komma till rätta med problemen, men åtgärderna har tyvärr inte varit tillräckliga, säger kommundirektör Ann-Charlotte Järnström i ett pressmeddelande.

   Det var efter en omfattande turbulens på förvaltningen i slutet av förra året som kommundirektör Ann-Charlotte Järnström beslöt att göra en utredning för att få besked om hur styrning och ledning fungerade på Teknik.

   Utredningen rekommenderar att förvaltningen under de första tre månaderna gör förändringar i ledningen och startar en dialog mellan den politiska nämnden, ledningen och medarbetarna om förvaltningens uppdrag.

   Förvaltningschefen har redan fått gå och ersatt av Staffan Hallström, tidigare chef för gymnasier och vuxenutbildning.

   Dessutom innehåller utredningen rekommendationer om vad som behöver göras inom tre ytterligare intervaller fram till sommaren 2015.

   Kristian Alm
   Reporter 0300- 52 13 66

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   4 comments

   1. Björn Öhman
    February 5th, 2014 18:45

    Inte lätt vara politiker i en tjänstemannastyrd organisation

    Reply

   2. J Carlsson
    February 6th, 2014 0:36

    Jag blir upprörd när jag ser inkompetens hos högre chefer inom kommunen och när de inte själva fattar det.
    Det är oroande att läsa att en extern rapport fastställer; “verksamheterna är splittrade och har inte i tillräcklig omfattning följt direktiv som satts upp av politikerna”.
    Men det är ännu allvarligare att kommundirektören inte fattar att hon därmed har misslyckats. Hon har ju inte klarat av att ta sitt ansvar om hon inte lyckats förmedla “direktiven” till chefer/anställda. Hon väljer istället att peka finger mot de närmaste underlydande cheferna inom kommunen och med en anmärkningsvärd oklarthet i analytiskt rappakalja uttala sig; “förvaltningen har under de senaste åren försökt komma till rätta med problemen, men åtgärderna har tyvärr inte varit tillräckliga”.
    Vilka åtgärder hon refererar till vore intressant att få ta del av. Hur granskade hon om “åtgärderna” gav resultat eller inte? Vad gjorde hon när “åtgärderna” inte gav resultat? Fanns det någon intern kommunikation överhuvudtaget?
    Det jag läser i artikeln är att när situationen bler orolig tillsatte hon en utredning för att få klarhet. Det var en väldigt sen åtgärd och visar klart att det inte fanns tydlig styrning från hennes sida. Det är en reaktiv åtgärd på grund av avsaknad av god kontinuerlig intern kommunikation.
    När kommunundirektören pekar finger åt underställda chefer och skyller på dom, så har hon inte fattat vad det yttersta ansvaret innebär. Resultatet av hennes ledarstil är ju uppenbar nu. Planen är ju att underställda chefer skall omplaceras eller sparkas. Kommer det automatiskt innebära att alla anställda mår bättre då? Är det inte lämpligt att tidningen tydligare pekar på att det är kommundirektörens inkompetens som kanske skapat situationen?
    Själv verkar hon ju inte har den insikten att så kan vara fallet…
    Slutligen undrar jag varför ni inte mer ingående granskar politikernas ansvar vid sådana här situationer. De har ju faktiskt det yttersta ansvaret vid tillsättandet av högre chefer, eller har jag missat något?

    Reply

   3. Ann
    February 6th, 2014 15:31

    Vem tänker?
    Vet inte om detta är rätt plats och/eller om det hela beror på den oreda som verkar råda på den tekniska förvaltningen.
    Vägbygget utanför Kungsmässan verkar ta sin tid. Likaså vägbygget vid Hede station. Varför påbörja något om man sedan inte ska slutföra det i rimlig tid? Bygget vid Hede Station började med väldig fart i mitten av nov -13. Halva vägen stängdes av och i mörkret fick alla samsas och ta det försiktigt genom kurvan. Det första gick mycket fort – ny väg med rondell, vägskyltar, målning av linjer och nya gatlampor. Efter ca 1,5 vecka senare stannade det hela av tvärt. Fortfarande, efter ca 2,5 månad, kör man på den gamla vägbanan, nu utan belysning då den lyser på den nya vägen innanför. Den sista biten av den nya vägen är också bara en grop utan asfalt och linjer men med belysning. Nu i februari kom dock en skylt upp med att det ska vara klart till i maj.
    Vad var problemet med att göra kurvan färdig på en gång?

    Ett nytt parkeringsplatsområde ska färdigställas intill men det bör inte hindra att vägen görs färdig i sin helhet. Det har under den mörka tiden känt mycket obekvämt med att ha en mörk vägkurva utan belysning medan ögat luras till att tro att vägen är där gatubelysningen är.
    Det känns lite som att samma vägbyggare först började lite vid Kungsmässan, för att sedan avbryta arbetet där och börja lite vid Hede för att avbryta det och då gå tillbaka för att fortsätta vid Kungsmässan och fram på våren komma tillbaka till Hede och lägga de sista metrarna av väg där.

    När de nu då anlägger en ny parkeringsplats vid Hede Station är det då någon som tänker hur lång sträcka en rullstolsbunden individ som parkerar på handikappsplatsen har att förflytta sig vid en resa med pendeln till Göteborg?
    Åt ena hållet är det ok, men när man nu kommer tillbaka från Göteborg får man köra sin rullstol mycket långt. Först ca 100 meter åt fel håll, för att undvika trappor, sedan mot den gamla rondellen ett par hundra meter innan ny vändning och trixande sig över parkeringsområdet då handikappsplatserna nu är längst bort. När den nya parkeringsplatsen är klar blir det samma sak fast då när man åker till Göteborg.

    Kan Norra Halland, som den förträffliga tidning den är, få någon information och meddela invånarna om hur kommunen tänker?
    För det är väl ändå någon som har tänkt?

    Reply

   4. B
    February 7th, 2014 6:24

    Det är ju tydligt att kommundirektören inte gjort sitt jobb och heller inte förstått att hon inte gjort det. Det är bara att bita i det sura äpplet och ge henne ett avgångsvederlag och sedan anställa någon som är kompetent att sköta jobbet.

    Reply

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!