Vädret idag
Molnigt
10°C
Prognos October 29, 2020
dag
Skurar
10°C
 

   Skrotbilar dumpas i skogen

   Brända bilar och vrak där en missbrukare bor och eldar stulen kopparkabel. Skärsjövägen har blivit en dumpningsplats för dem som vill bli av med sin bil utan att lämna spår.

   – Det är en sorg att se hur det ser ut, säger Gudrun Andersson som bor i närheten.

   För många Fjäråsbor är Skärsjön en härlig badplats på sommaren och skridskois på vintern. Gudrun Andersson och hennes familj har i alla år haft en liten båt i sjön och badat och njutit av stillheten. Vindkraftverken har förändrat miljön, men det är inget som stör Gudrun. Det gör däremot bilvraken.

   Gång på gång väljer folk att göra sig av med bilar längs den ensliga vägen. Det kan handla om bilar som varit inblandade i brott där man vill undanröja fingeravtryck och spår, eller helt enkelt någon som vill slippa betala för skrotning.

   Just nu finns det inte mindre än fem vrak längs vägen, fyra brända och ett under demontering.

   I den obrända bilen har det under en tid bott en missbrukare. I bilen ligger gamla kläder, maglagningsutrustning och kanyler. Utanför finns det högar med kopparkabel, delar av det uppbränt i en tunna.

   Marken är kletig av olja och smält plast.

   – Vi vet att det bott en missbrukare där och har varit där ute, men det är övergivet sedan en tid. De tär också svårt att bevisa att kabeln är stulen, säger Anna-Karin Ringdahl, stationsinspektör på polisen i Kungsbacka.

   Det är inte polisens ansvar att frakta bort bilarna, och inte heller markägarens, även om påstås ibland. Torsten Raihle är platschef på Gåsevadholm som äger marken vid vindkraftverket där det ligger två utbrända bilar.

   – Inte ens polisen verkar medveten om att det är kommunen som ska frakta bort bilarna, bara det polisanmäls och får koordinaterna. Man har hämtat brända bilar där tidigare, men nu har det kommit nya igen.

   Gudrun Andersson tycker att de brända vraken förstör naturupplevelsen, men allra obehagligast är förstås missbrukarbilen som står på den väg där de brukar lägga i sin båt och ta sig ner till vattnet. Hon har försökt få larma polisen utan större framgång.

   Bilen har kvar sin nummerskylt, och går att spåra. De ägs av en man i Västra Frölunda, som troligen är en bilmålvakt. Han äger 8 bilar, fem av dem är avställda, bland annat vraket i skogen. Han svarar inte på telefon eller sms.

   På kommunen är man inte medveten om bilvraken, och Miljöförvaltningen kommer nu att att öppna ett ärende för att se om finns behov av sanering.

   Men det är Teknikförvaltningen som har hand om bortforsling. Ulrika Haij, verksamhetschef planering, är tacksam när Norra Halland kan lämna koordinater för alla fem bilarna.

   – Super! Jag gör en polisanmälan. Vår driftorganisation kommer även att åka ut till adresserna nedan och titta för att starta upp vår dokumentation av denna tråkiga misär, så att vi kan få till en städ- och skrotaktion inom kort, lovar Ulrika Haij.

    

    

   Kristian Alm
   Reporter 0300- 52 13 66

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!