Vädret idag
Skurar
11°C
Prognos October 25, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

   Smugglarna bakom spritbussarna i Fjärås åtalade

   I februari 2014 kunde Norra Halland med filmer och bild avslöja hur spritbussar regelbundet stannar i Fjärås. Stora mängder alkohol plockade snabbt ut av väntande kunder. Nu åtalas en stor liga misstänkta för att ha fört in över tre miljoner liter alkohol i landet.

    

   Vid vändplanen i Fjärås kom en ensam bil först och rekade platsen. Sen började bussarna rulla in. I februari 2014 kunde grannarna berätta hur bussarna stannade flera gånger i veckan, följt av ett stort antal bilar – en del med släpvagn, kom efter och tömde bussen på vad de beställt.

   Med hjälp av lastkärror fylldes även släpvagnar med öl och sprit direkt från Tyskland.

   När avlastningen i Fjärås var klar, kunde Norra Halland följa den ena bussen vidare till Gamlestan i Göteborg, där processen upprepades.

    

   Åtalet som nu har kommit visar att grannarna allt annat än överdrev. Ett stort antal personer bosatta i Göteborg och Värmland misstänks nu för bland annat grov smuggling, grovt bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll, grovt brott och medhjälp till grov smuggling.

    

   Den omfattande förundersökningen är mer än 7 000 sidor, och innehåller bland annat telefonavlyssning mellan huvudmännen.

   Smugglingen ska enligt åtalet ha pågått mellan oktober 2013 till och med maj 2016, och det handlar om åtminstone 400 tillfällen som enorma mängder alkohol förts in i landet.

    

   Ett stort antal personer har engagerats som ”medhjälpare” och fått några hundralappar för att åka med på resan, samt göra anspråk på alkohol om de blir stoppade för kontroll.

   Men Tullverkets personal konstaterade krasst att många av dem inte ens visste vad som stod på deras inköpslistor eller vad man gett för anledning, så som fest eller bröllop, för det stora spritinköpet.

    

   En av bussarna hade dessutom byggts om delvis invändigt. Genom att plocka bort flera sätesrader, fick man in mer sprit i bussen, och passagerarna fick sedan sitta på madrasser ovanpå ölflaken.

   buss2-kopia

   Foto: Tullen / Förundersökningsprotokoll

    

   En av de misstänkta är en bussägare i Karlstad, men tillståndet för busstrafik har en man i Göteborg som driver en resefirma. I februari 2014, gick det dock inte att boka några resor genom den.

   – Jag får nog kolla om någon av mina chaufförer lånat en buss. Det är chaufförerna själva som ordnar resor, sa mannen då.

    

   Vad det gäller bussen som ägs av ett företag i Göteborg, lyckades NH aldrig komma i kontakt med ägaren, men flera personer involverade i företaget är nu åtalade.

   Vad de gällde kunder var de flesta hemmahörande i Göteborg. Det framgår nu också av förundersökningen att många valt att hämta sina leveranser i Kungsbacka.

    

   Det handlar om betydande belopp, cirka 60 miljoner kronor som åklagaren kommer att kräva i skadestånd från de tre män som drivit bussföretaget i Göteborg och arrangerat resorna.

   Totalt åtalas 24 personer, från Karlstad, Mellerud, Göteborg och Kungsbacka, för varierande grad av smuggling och skattebrott.

    

   https://norra.ebatteri.se/spritbussarna-borta-fran-fjaras/

   https://norra.ebatteri.se/polisen-tog-alkohol-fran-spritbuss/

   https://norra.ebatteri.se/domd-for-langning-fran-spritbuss/

   https://norra.ebatteri.se/tullen-tog-spritbussen/

    

   spritbuss

   Josefine Julen
   Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!