Vädret idag
Mestadels klart
10°C
Prognos October 28, 2020
dag
Skurar
11°C
 

   Strid om kommunbudgeten

   En ny budgetprocess har fått den socialdemokratiska veteranen Maj-Britt Rane-Andersson att gå i taket.

   ”Är det kommunledningskontoret och kommunledningen som ansvarar för nämndens område numera?” skriver hon.

    

   I stället för att varje nämnd ska äska pengar till olika satsningar, har man inför nästa års budget i stället fått beskedet att man på ett A4 bara ska meddela utmaningar och förändringar nämnden står inför.

   Maj-Britt Rane Andersson, som är 2:e vice ordförande i för- och grundskolenämnden, uppfattar det som att nämndens politiker bakbundits av kommunledningen. Hon skriver:

   ”Socialdemokraterna vill på detta sätt meddela att vi motsätter oss budgethantering angående kommunbudget då vi på ett papper från kommundirektören och ekonomichefen endast skall meddela ”utmaningar och förändringar” via förvaltningen. Har inte Nämnden för Förskola och Grundskola ansvar för verksamheterna?”

   Men ekonomichefen Gunilla Josefsson menar att det är meningslöst att varje nämnd äskar en massa pengar som när det kommer till kritan inte finns.

   – Förra året äskade nämnderna 100 miljoner mer, men det blev bara 30 miljoner. Vi har tänkt att det skulle bli en bättre helhet om våra politiker får se vilka utmaningar man står inför och inte en massa äskanden som ibland kan vara tagna ur sitt sammanhang.

   Kommunalrådet Hans Forsberg (M) ger en liknande bild:

   – Att ha en process där varje nämnd äskar pengar som sedan oftast tas bort för man ser inte helheten är inte ett konstruktivt sätt att ha en budgetprocess. Många kommuner jobbar som vi nu gör, till exempel Göteborgs kommun som är S-styrd.

   Maj-Britt Rane Andersson är inte imponerad av svaret:

   – Hans Forsberg har inte förstått den demokratiska processen. Inget förslag från politiker i nämnder är onödigt.

   Diskussionen lär fortsätta under budgetprocessen i vår. S-ledamöterna i för- och grundskolenämnden är hur som helst in nöjda med nämndmajoritetens A4 utan lagt ett eget förslag där man vill ha mer pengar till mindre barngrupper i förskolan, större lärartäthet och en satsning mot ohälsa. Summa: 50 miljoner.

   Kristian Alm
   Reporter 0300- 52 13 66

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   One comment

   1. Carina Möberg
    March 6th, 2017 18:57

    Bra! Är oerhört glad att höra att Maj-Britt säger ifrån! I den demokratiska processen finna inbyggt att alla som har något att säga också skall ha rätt att göra det!
    Hans Forsberg framför att många kommuner jobbar som vi gör, dvs Kungsbacka gör är ett icke fruktbärande svar, eftersom exvis den storkommun Göteborg, som Hans Forsberg jämför lilla Kungsbacka med är som att jämföra äpplen och päron. Det går inte.
    Finns ett behov men inte pengar så måste ansvariga sätta sig ner och fundera allvarligt och länge på hur behovet kan vara 100 miljoner och utdelningen till nämnden är 30 miljoner! Hela 70 miljoner mindre? Ekonomichefen (tjänsteman) säger att det är onödigt att nämnderna äskar pengar när det inte finns några? Det är politikerna som styr en kommun och tjänstemännen skall verkställa politiska beslut. Punkt slut!
    Kungsbacka kommuns invånare är i snitt höginkomsttagare. Nog har vi råd med någon kronas skattehöjning utan att vi riskerar att, som Reinfeldt sa bli utan julklappar, mat på bordet och tak över huvudet!
    Den budgetprocessen låter inte som en demokratisk process. Nog är våra barn värda en skola med humana barngrupper och våra äldre rätt att behålla sin autonomi dvs självbestämmande över sin hjälp i vardagen. Visst vill vi väl ha ett samhälle för alla! Tack Maj-Britt för att du står upp för detta!
    Carina Möberg

    Reply

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!