Vädret idag
Molnigt
10°C
Prognos October 27, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

Ta hojen med på resan

Uppvuxen i en småstad cyklade jag överallt som barn. Det var det naturliga transportmedlet. Vi cyklade mellan skolan, träningen, sjön och husen, tävlade om vem som hade fräckast lack och snabbast hjälm. I tonåren övergav jag min gamla följeslagare för en moped och senare fick jag min första bil. En vit Audi som jag inredde med schackrutiga säten och doftgranar som fick hela bilen att lukta vanilj. I den åkte mina vänner och jag många mil på Sveriges vägar i musikens tecken.

 

Sedan dess har cykeln som transportmedel legat i dvala. Men för ett par år sedan återupptäckte jag tjusningen. Kombinationen av att ta sig fram utan att behöva trängas med andra människor och vardagsmotion som småbarnsförälder är oslagbar.

Resandet har fått en helt ny innebörd sedan jag tog med mig min gamla hoj in i bilden. Stadsdelarna knyts samman på ett helt annat sätt än om en åker kollektivt. Sträckor som kunde kräva 45 minuter i en stekhet spårvagn där passagerarna packats som sardiner, kunde plötsligt bli en halvtimmes lustfylld resa med vinden i håret.

I helgen besökte jag en väninna som nyss flyttat till Köpenhamn, och jag bestämde mig för att ta med cykeln på resan. Inte helt smärtfritt eftersom cykeln trillade av bilen på väg till stationen och priset på tågbiljetten var skamligt, men det var ändå värt besväret.

För jag kunde se Köpenhamn från en ny vinkel. Dessutom är landskapet helt platt vilket gör motionen mycket mer tillfredsställande. Jag är van vid backar i 90-gradiga vinklar som kräver funktionsmaterial och felfria växlar för att bestigas.

 

På de danska gatorna kunde jag segla fram på cykeln och njuta av storstadspulsen. Vi gled mellan restaurangbesök och konserthus utan att behöva planera, trängas på en buss eller passa tider.

 

I denna storstad med tung trafik på stora vägar fanns ett organiserat kaos med tydliga cykelleder. I Köpenhamn cyklar en stor del av befolkningen och jag noterade att det också medförde ett större trafikvett från både cyklister och gångtrafikanter. Jag upplevde inte någon som korsade vägen vid röd stoppsignal eller som plötsligt bestämde sig för att byta sida utan att se sig om över axeln. Något som i min mening brukar vara vanligt förekommande där jag annars rör mig.

 

Med cykeln blir transportsträckan plötsligt en upplevelse i sig. Hittar en ett mysigt fik eller en vacker byggnad är det bara att stanna upp en stund och njuta. En härlig och befriande känsla.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Caroline Holmgren
Reporter caroline.holmgren@norrahalland.se 0300-52 13 57

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!