Vädret idag
Molnigt
12°C
Prognos October 25, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

Telefonförsäljning ett hemfridsbrott

Ett nytt år här igen. Som vanligt kom det med smällare och färgsprakande fyrverkerier. Men raketerna skapade också så mycket oreda i gatulivet, att fyrverkerifolket samlades i Kungsbacka och kom fram till att raketer bör förbjudas för vanligt folk. Så nästa år kanske inte glittrar utan kryper in med lagförbud mot fyrverkeri.

En hel del andra nya lagar har vi nu i år fått att förhålla oss till. Staten plockar oss exempelvis på mer pengar för alkoholköp och biobiljetter. Men de flesta nya lagarna är till för att hjälpa oss medborgare. Bland annat får visselblåsare större skydd och äldre över 85 år behöver inte längre betala för besök i primärvården. Vi ska nu också kunna lita ordentligt på polisbilar, eftersom det nu har blivit förbjudet för andra än poliser att köra runt i dem. Oj, var det inte så förut?

Om nu lagar ska vara till för att skydda oss, så finns det andra, som saknas. Jag kan inte förstå att det inte finns en lag mot telefonförsäljning. Den försäljningen behövs inte. Jag vet ingen som blir glad för att bli uppringd av en försäljare. Tvärtom! Härom veckan blev jag uppriktigt förb---ad, när nyheterna basunerade ut att kronofogden jagade en senil kvinna, som inte hade klarat att stå emot en telefonförsäljare. Hur kan sådant få ske i vårt civiliserade samhälle? Att ringa hem till människor för att prångla ut varor eller tjänster är rena hemfridsbrottet.

Själv gav jag en gång ett förfluget ja till en man, som ringde trots att jag skyddat mig via systemet Nix. Han väckte mig en morgon och rosade min webbsida. Hans företag skulle för 100 kr kunna se till, att den fick fler besökare. Sömndrucken och kanske smickrad nappade jag. 100 kr är ju inte mycket och jag betalade räkningen. Men sedan kom krav på hutlösa summor, för fortsatta tjänster, som finstilt funnits angivna på räkningen. Massor av bestridanden från mig följde, innan de till slut gav upp. Jag fann företaget på Svensk Handels svarta lista, men ska det vara nödvändigt att man som "offer" ska behöva göra insatser för att undkomma påflugna telefonförsäljares knep? Och hur ska en senildement person klara det? Det är också obegripligt att det kan vara kronofogdens uppgift att bistå företag med den här typen av försäljning. Jag har även hört att arbetsförmedlingen tvingar arbetssökande att ta telefonförsäljarjobb. Helt absurt att därifrån ens förmedla så oseriösa jobb.

Jag vill ha en lag, som förbjuder telefonförsäljning och ställer krav på att köp ska vara undertecknade för att gälla och kunna drivas in. Är det någon av Kungsbackas riksdagsmän, som ställer upp och tar initiativ till en sådan lag?

INGRID HÖGLIND …
… ÄR KRÖNIKÖR
i Norra Halland. Hon bor i Hede och har under många år varit kultursekreterare i Kungsbacka kommun. Nu är hon frilansjournalist och kulturkonsult och har bloggen Gränslöst – om allt och ingenting.

 

Ingrid Höglind

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!