Vädret idag
Klart
9°C
Prognos October 28, 2020
dag
Mestadels molnigt med skurar
11°C
 

Tillväxt utan mål

Kungsbacka kommun är en tillväxtkommun och i många olika sammanhang framställs detta med stor stolthet. Det växer så det knakar överallt. Det byggs och projekteras, asfalteras och utökas. Fler skolor, villor, lägenheter, längre tåg och större köpcentra.

 

Vet inte om ni har tänkt samma tanke som jag: måste det växa hela tiden? Kan vi inte slå av på takten några år, besinna oss ett tag, öka kvaliteten på samhällstjänster och fundera över nästa drag?

 

När jag sökt svaret på detta så har jag förstått att det inte funkar inte så. Tillväxten beror på stor efterfrågan och den finns oavsett om kommunen vill eller inte. Oavsett om vi bygger och planerar eller inte. Om det inte finns framförhållning så kommer folk att vilja flytta hit i alla fall och då blir det under okontrollerade former. I det långa loppet skulle det kunna bli kaotiskt och spåra ur. De personer som idag attraheras av Kungsbacka skulle välja andra ställen att flytta till där det funkar bättre.

 

Så svaret på frågan om vi behöver fortsatt planerad expansion är alltså ja. Vi måste växa hela tiden. Bygga förståndigt och medvetet för att möta en efterfrågan på bästa sätt. Med detta följer att stort antal åtaganden och det ställer stora krav både på att samhällets service byggs ut och att det skapas en gemensam identitet.

 

Igår var jag på en frukostträff som handlade om Kungsbackas Centrumutveckling. Innterstadsbolaget är nu avvecklat och man trevar efter nya former för samarbete. Ett hinder för att formera trupperna är att det inte finns någon gemensam bild av målet. Det finns en längtan efter att det ska hända något” sades det men vad är det egentligen vi längtar efter?

 

Jag har varit på ett antal olika sammankomster på samma utvecklingstema, även tidigare då Innerstadsbolaget var aktivt, men det har aldrig funnits några svar eller några förslag att ta ställning till. ”Centralorten ska vara en magnet” fick vi höra. Kan bara konstatera att det är långt dit och att det är nödvändigt att gå från ord till handling och att den förlamning som finns måste brytas. För om man inte vet vart man är på väg, inte vet varför man ska dit, hur det ska finansieras eller vem som har hand om ett projekt så är det förmodligen omöjligt att genomföra.

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!