Vädret idag
Mestadels molnigt
12°C
Prognos October 30, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

   Torget toppar p-ligan

   Politikerna vill ta bort p-platser i innerstan. Men bilisterna älskar dem. Kungsbacka torg och Vallgatan toppar listan som ”lönsammast”. Sammanlagt drog kommunens p-platser in 2,7 miljoner förra året.

    Det finns många parametrar som spelar in för var folk ska parkera. Priset, närheten till shopping och arbetsplatser och trygghet.

   Ofta blir det absurt. Det är ofta tomt på p-platsen Ejdern bredvid Alléskolan, medan bilisterna trängs på Varlaparkeringen och i innerstaden. Varför? Jo, Varla är gratis medan Ejdern kostar 1 krona i timmen. Innerstaden ligger 50 meter från butikerna, Ejdern 150 meter.

   – Det är ofta en vana, man cirklar runt och väntar på torget, trots att det kan finnas tomma platser vid till exempel Badhusparken, säger trafikingenjör Karolina Oxfall.

   För Norra Halland har hon ställt samman en lista på vad varje p-plats drar in. Givetvis spelar det roll hur länge man får stå där, och vad timpriset är, men det ger ändå en bild av vilka platser som är attraktivast.

   Mest pengar drog Lindens torg in: drygt 600 000 kronor förra året. Men eftersom det finns hela 103 p-platser på torget, blir det bara tredje plats i toppligan med 5 936 kronor per plats.

   På andra plats kommer Vallgatans 12 platser som var och en drog in 8 807 kronor. Men överst på listan ligger de omdiskuterade och hotade p-platserna på Kungsbacka Torg.  De 20 platserna drog in 177 778 kronor, eller 8 889 kronor per plats.

   – De är attraktiva och har hög avgift och ger därför mycket intäkter, säger Karolina Oxfall.

   Allra längst ner på lönsamhetslistan ligger det som heter Samariten. Vet du inte vad är för parkering? Jo, det är platserna bakom Stadshuset. Där drog var och en av de 214 platserna bara in 285 kronor förra året.

   – Det beror på att alla anställda i Stadshuset parkerar gratis där. Som parkeringsansvarig kan jag ju tycka att det är något man borde se över. Vi vill ju att fler ska ställa bilen. Men det där är en lite känslig fråga. 

   Även kommunchefen Ann-Charlotte Järnström är tveksam till gratisparkeringen.

   – Jag har funderat på det men inte gått vidare än. Hittills har man ansett att det inte är något förmånsvärde att skatta för, eftersom det finns så mycket gratisparkeringar runt om. Men det får vi titta på igen. Sen är det en relevant fråga om det är rimligt med gratisparkering när vi vill att folk ska åka kollektivt.

   Kristian Alm
   Reporter 0300- 52 13 66

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!