Vädret idag
Mestadels molnigt
10°C
Prognos October 28, 2020
dag
Skurar
11°C
 

   Träffpunkt drivs vidare

   Fyra av kommunens träffpunkter lades ned. Men i Kullavik lever träffpunkten för 65 plus vidare tack vare Kullavikskyrkan och frivilliga krafter.

   – Det är en viktig mötesplats och vi hoppas att detta kan inspirera andra, säger Charlotte Carlsson, diakon i Kullavikskyrkan.

    

   I samband med den kommunala nedläggningen av träffpunkterna på Rosengatan, i Hede, Åsa och Kullavik  bjöd förvaltningen för Vård och omsorg in till ett möte. Syftet var att undersöka hur intresset såg ut hos frivilliga organisationer.

   – De äldre blev utan gemenskapsträff men har ju ett behov av att hålla igång både kropp och knopp. Gemenskapen håller dem friska! säger Charlotte Carlsson och berättar att personal från kyrkan deltog i mötet.

   – Men vi hade faktiskt redan börjat planera när vi fick beslutet om nedläggning innan jul. Det gjorde att det nästan inte blev någon överlappning alls, säger diakonen.

    

   Tack vare Kullavikskyrkans engagemang, frivilliga krafter och besökarna själva drivs alltså  den före detta kommunala träffpunkten i Kullavik vidare. Numera omdöpt till Kullaviks veteranträff men lokalerna är samma som tidigare, på bottenvåningen i Kyviks hus i Kullavik. Där ordnas en aktivitet i stort sett varje vardag. Bland annat spelar man bingo, ordnar filmvisning och tränar sittgymnastik, men det bjuds även in till gudstjänst, högläsning och nutidsfrågesport.

    

   Friskvård

   Ett 20-tal personer har samlats för dagens aktivitet som är bingo. Medelåldern bland besökarna är 90 år, flera av dem bor alldeles i närheten och berättar att de blev arga när de fick höra talas om nedläggningen.

   – Det här är friskvård och det är skönt att vi har kunnat fortsätta att träffas här, säger de.  

   Många av dem har fått nya bekanta genom träffpunkten och menar att lokalens placering är helt avgörande för att vissa av dem ska kunna vara med. Kyrkan erbjuder också aktiviteter men ligger en bit bort.

   Göran Stenberg arbetar som församlingsvärd i Kullavikskyrkan och hjälper till på veteranträffen. Han tycker det är bra att verksamheten kan drivas vidare på samma ställe men att det är lite olyckligt att veteransträffens vara eller inte vara ska behöva bygga på frivilliga insatser.

   – Nackdelen med frivilliga insatser är att det inte blir så beständigt, säger han.

    

   Sysselsättning

   Bo Wadmark sköter bingoutropen och är en av de frivilliga krafterna. Han tyckte det var självklart att hjälpa till och anmälde sig direkt. Han är inte positiv till att kommunen sparar in på den här sortens verksamhet.

   – Vi tycker inte att politikerna sköter sig när de fryser pengarna till de äldre. Varför sparar man in på verksamheter som växer? Det är viktigt att kommunen ordnar sysselsättning för de äldre, säger han.

   Lena Bengtsson är tacksam över kyrkans insats och tycker liksom många av de andra att det nästan fungerar bättre nu.

   – Många har blivit piggare och tar mer ansvar. Det är väldigt positivt, säger hon.

   Men hur går det då för träffpunkterna i Hede och Åsa?

   – Det var god uppslutning på mötet från olika pensionärsorganisationer, kyrkan och andra föreningar. Vi håller på att jobba på ett underlag som är färdigt nu i slutet av veckan, säger Ann-Helen Svensson, verksamhetschef för Hemsjukvård och rehabilitering
Kungsbacka kommun.

   Christina Nordwall
   Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!