Vädret idag
Mestadels molnigt
12°C
Prognos October 27, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

Tro måste komma inifrån

Jag och mina gamla högstadievänner har en tradition sen 13 år tillbaka. En gång om året sover vi över i ett gammalt torp långt ute i skogen. Ett bra sätt att hålla kontakten då vi numera lever ganska olika liv. Naturligtvis ägnas en stor del av kvällen åt att ta snacka gamla minnen och ta igen det som har hänt i allas liv sen sist vi sågs. 

Men när mörkret lägger sig över trädtopparna brukar samtalet alltid glida in på samhälle och politik. Då vi även inom detta område har glidit åt olika håll så blir det inte sällan väldigt hetsiga diskussioner. Språket varierar mellan intellektuellt och direkt ovårdat, volymen är stundtals så hög att den kan väcka döda. Ämnena som avhandlades i år var bland annat trängselskatt, direktdemokrati och biståndspolitik.

Men i år hände något speciellt. När jag, mitt i en helt annan diskussion, plötsligt sa att religion och stat är två skilda saker och aldrig någonsin bör hänga ihop så fick jag medhåll från samtliga i rummet. Vi var, för första gången på mycket länge, eniga. Förvirringen som följde var total, det var nästan så att vi började bråka om ifall det verkligen var rätt och riktigt att vi skulle kunna enas i en fråga. Men det gjorde vi. Och detta öppnar för en intressant diskussion i dessa tider av kyrkoval och kontroversiella ministerutnämningar. Hur kunde vi vara så eniga i den här frågan när våra åsikter i övrigt rör sig från mörkblått via grönt till knallrött?

Visst, ingen av oss är så där särdeles religiösa. Jag är själv ateist men intresserad av teologi och förbehållslöst för religionsfrihet. Jag skulle till och med säga att jag beundrar troende människor, hur de lyckas hitta styrka där vi andra kan famla i mörker. Men på ett annat plan kan jag känna förakt för de som vill förena stat och kyrka och tvinga på andra sin livsåskådning. Den politiska delen tycker jag tillhör religionens allra fulaste och mest provocerande sidor. Tro måste komma inifrån, den kan inte tryckas ner i halsen på någon. Jag kan aldrig säga till en troende att Gud inte finns. Om denna person känner Guds närvaro så är det för mig självklart att Gud finns för hen. Men för mig finns Gud inte och det måste respekteras lika mycket som troendes rätt att utöva sin religion.

Jag tror inte att mina åsikter är särskilt kontroversiella idag. Det är nog snarare så att jag och mina vänner i den där stugan är ganska representativa för den första helt sekulariserade generationen. Amen.

 Tummen upp för kulturhösten. Håll utkik vänner, det är bra grejer på gång!

Tummen ner för fotboll. Jag är öisare, då tror jag nog att alla kan begripa varför jag bara får ångest av att tänka på denna sport just nu.

 
Publicerat i NH 27 September, 2013

Andreas Scheffel

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!