Vädret idag
Delvis soligt
12°C
Prognos October 30, 2020
dag
Delvis molnigt med skurar
12°C
 

   Upprört möte om årsarbetstid

   Missnöjdheten med årsarbetstid inom Vård och omsorg är stor. Det kunde konstateras på Kommunals öppna möte i onsdags.
   – Det hörs att det är något som inte stämmer, sa Helena Jonasson, ordförande för Kommunal Kungsbacka.


   Norra Halland har i en rad artiklar och insändare uppmärksammat hur personalen känner stress och oro sedan årsarbetstid infördes inom Vård och omsorg. Efter att Norra Halland uppmärksammat situationen anordnades under onsdagskvällen ett öppet möte. Omkring 130 personer närvarade och lokalen blev så full att ett tjugotal personer fick sitta i ett mindre rum vid sidan om.


   Helena Jonasson inledde mötet med att säga att Kommunal Kungsbacka inte tycker att de i grunden har tecknat något dåligt avtal. Strax därefter släpptes ordet fritt och en mikrofon skickades runt. Att de allra flesta inte var nöjda med årsarbetstid gick inte att ta miste på. Många var så arga att de inte behövde mikrofonen, utan pratade högt och ilsket om hur förbannade de var.
   – Ligger vi på 60 timmar plus vid årsavstämningen så har vi jobbat gratis i 20 timmar. Men ligger vi på minus dras det på lönen. Hur kan kommunen vinna i båda ändar? Vem skriver på ett sånt avtal? Jag blir så förbannad att jag snart får hjärtinfarkt! sa Lena Karmyr, personlig assistent.

   En lång rad personer från olika enheter berättade om problemen med att få ihop sina  timmar vid årsavstämningen och om stressen över att alltid behöva vara till hands. Det fanns även ett fåtal personer som vittnade om positiva erfarenheter av årsarbetstiden.
   – Det hörs att det är något som inte stämmer, sa Helena Jonasson.


   Till mötet var även politiker och arbetsgivare inbjudna. Ett antal politiker fanns på plats men höll väldigt låg profil och stod längst bak i salen. Vid ett tillfälle efterfrågades representanter i nämnden för Vård och omsorg och mötesdeltagarna började se sig om i rummet. Som av en händelse böjde sig Marianne Kierkemann (M) ordförande i nämnden ner just då, kanske för att knyta skorna, och blev inte synlig igen förrän mikrofonen lämnats över till någon annan.
   – Jag kunde inte tillföra så mycket, jag var här för att lyssna och det var jättebra. Om vi inte får veta sånt här går det aldrig att rätta till, sa hon efter mötet.


   Den enda politiker som pratade på själva mötet var Johan Tolinsson (S), som uttryckte en oro över vad som framförts. Även Lillemor Berglund, förvaltningschef på Vård och omsorg fanns på plats.
   – De direkta felaktigheter som tagits upp här ska rättas till. Vi kommer att jobba vidare med våra handlingsplaner, vi släpper inte det här, sa hon.

   Marie Hoffman, skyddsombud på Måhaga äldreboende, var nöjd efter mötet.
   – Det var jättebra att så många kom. Jag kanske hade hoppats på mer intresse från enhetscheferna, ingen av dem kom, men deras chef var ju här så jag hoppas att de får informationen till sig genom henne, sa hon.

    

   Läs mer i Norra Halland fredag 21 oktober 2016.

   Elina Bratt Lejring
   Reporter elina.bratt@norrahalland.se 0300- 101 75 @elinabratt på Twitter

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   One comment

   1. Carina möberg
    October 21st, 2016 22:07

    Efter att ha drivit hemtjänst i LOV i Kungsbacka kommun vet jag att medarbetare i hemtjänsten har “örnkoll” på sina löner. Att det skulle vara något konstigt att man skall arbeta sin tjänst fullt ut i timmar på ett år förstår jag verkligen inte. Att man som anställd skall arbeta ett visst antal timmarpå ett år är ju solklart.
    Har ni inte arbetat ert antal timmar enl. Tjänst så har arbetsgivaren blivit lurad och helt enkelt betalt ut för mycket i löner.
    Solklart
    Carina Möberg

    Reply

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!