Vädret idag
Molnigt
11°C
Prognos October 19, 2020
dag
Skurar
11°C
 

   Utdragen process om kontaktperson

   Kalle har haft kontaktperson i många år. Kungsbacka kommun ville dra in insatsen men Kalle överklagade. Efter en utdragen rättsprocess har han fått rätt.

   – Det har tagit alldeles för lång tid, säger Sven Rahm, god man.

    

   Kalle, som egentligen heter något annat, hade haft kontaktperson sedan 2008. Insatsen fungerade bra och de hittade på olika aktiviteter tillsammans. Kalle har en utvecklingsstörning och bor sedan flera år tillbaka på ett LSS-boende.

    

   I juni 2015 beslutade nämnden för Funktionsstöd att Kalle inte längre var i behov av kontaktperson. Han gick då, med hjälp av sin gode man, till förvaltningsrätten och överklagade beslutet. Till sin hjälp hade de ett rättsombud från FUB, en intresseorganisation för människor med utvecklingsstörning. I rätten hänvisade de till domar där personer i andra kommuner fått rätt i liknande fall. Men förvaltningsrätten gav kommunen rätt. Ärendet togs senare upp även i kammarrätten, vilken gick på Kalles linje. I september i år föll domen som gav honom rätt till en kontaktperson. Kommunen begärde då prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen, men det togs aldrig upp.


   Under det dryga år som den rättsliga processen har tagit har Kalle varit utan kontaktperson, något som enligt Sven Rahm har påverkat honom negativt.

   – Rent psykiskt har han inte mått bra. Han har mest suttit hemma och tittat på tv.

    

   Sven Rahm poängterar att boendepersonalen anordnat flera aktiviteter, men att Kalle ändå har behov av en kontaktperson.

   – De gör ett jättebra jobb, men det där spontana är inte deras roll. Syftet med kontaktperson är att ha en vikarierande kompis, om man säger så, att träffa en människa utanför sin sfär.

    

   Sven Rahm har nu sett till att Kalle har fått en ny kontaktperson. Enligt honom  är det inte bara Kalle som fått kämpa för att ha kvar insatsen.

   – Jag har fått reda på att många andra som bor på olika boenden också blivit av med sina kontaktpersoner. Vi gode män får strida för att de ska få ha dem kvar.

    

   Att kommunen överklagar domar och beslut liknande Kalles fall är inte ovanligt, enligt Willy Engebrethsen, rättsombud för FUB i Halland. Han menar att kommunen ofta avslår ansökningar om stöd och hänvisar till att överklaga beslutet. Förlorar kommunen i första instans överklagar de till nästa.

   – De utnyttjar rättsosäkerhetsläget. De gör en negativ tolkning av lagen och avslår hellre än att bevilja, förmodligen på grund av ekonomiska orsaker. Det har ju även funnits kringresande konsulter som har lärt kommuner att avslå.

    

   Willy Engebrethsen menar att kommunen utnyttjar det faktum att de flesta privatpersoner inte har förmåga att överklaga i så många instanser som Kalle har gjort.

   – Kommunen har lärt sig att överklaga, då de flesta inte orkar ta det vidare. Kalle hade inte klarat av att överklaga utan min hjälp.

    

   Han ser allvarligt på kommunens agerande mot Kalle och andra i liknande situation. Förutom att företräda FUB:s medlemmar i rättsliga frågor driver Willy Engebrethsen även ett projekt där han tittar på rättssäkerheten i de fall där människor ansökt om insatser enligt LSS.

   – Jag har konstaterat att det inte finns någon rättssäkerhet i systemet, fastän det finns en lag som ger dem rätt.

    

    

    

   BILDEN: Sven Rahm, god man, har kämpat för att Kalle ska få rätt till insatsen kontaktperson. Foto: Elina Bratt Lejring

    

    

   Läs mer i Norra Halland tisdag 8 november 2016. Där kan du även läsa en intevju med Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för Funktionsstöd

   Elina Bratt Lejring
   Reporter elina.bratt@norrahalland.se 0300- 101 75 @elinabratt på Twitter

   TYCK TILL: Kommentera artikel

   Kommentera detta inlägg

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

   NYHETER

     DebattLäs mer >>

     ANNONS

     TYCK TILL:

     Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

     Visa Resultat

     Loading ... Loading ...

     Diskutera TYCK TILL

     Kommentera

     DET HÄNDERLäs mer >>

     Fredag 26 juli

     kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

     Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

     Lördag 27 juli

     kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

     Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

     Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

     Läs Mer

     Så här funkar eNH!