Vädret idag
Mestadels molnigt
-1°C
Prognos November 27, 2020
dag
Mestadels molnigt
1°C
 

Vad händer när kvinnor får en superkraft?

Alla jordens kvinnor utvecklar en förmåga att kunna ge andra elektriska stötar med sina händer. Det händer i en bok jag fullkomligt slukar just nu, Makten, skriven av Naomi Alderman. Precis som jag väntade på att få ett brev från Hogwarts när jag läste Harry Potter-böckerna, väntar jag nu på att börja känna elektriska sprakar i mina händer. Jag lever parallellt i världen som författaren målar upp – en där kvinnor genom sin nya kraft plötsligt får ett fysiskt övertag över männen.

 

Den världen känns uppfriskande till skillnad mot den riktiga där män i regel är starkare än kvinnor och därför har ett övertag. Mäns styrka gör inte bara att de kan, om de vill, våldta och slå kvinnor, utan den gör även att kvinnor känner sig otrygga eftersom man vet att det kan hända. Jag, som är en kvinna med en klen kropp på 163 centimeter, vet att om en man skulle bestämma sig för att slå eller våldta mig så skulle jag ha svårt att komma undan. Därför kan jag tycka att det känns obehagligt att gå utomhus ensam sent om kvällarna.

 

Jag skulle vilja röra om i ordningen. Jag föreställer mig att det skulle vara en frigörelse för alla kvinnor, efter alla dessa år som det fysiskt underlägsna könet, att plötsligt få en superkraft som är större än männens. I Makten gör den elektriska kraften att en flicka som systematiskt har blivit våldtagen av sin styvpappa lyckas göra motstånd och att kvinnliga människohandelsoffer i Moldavien lyckas att ta sig ur fångenskap. Jag menar inte att jag önskar att kvinnor skulle börja skada män utan att vi skulle kunna göra det i minst lika, eller större, utsträckning som männen. Jag personligen skulle tycka att det vore skönt att känna mig fysiskt överlägsen gentemot män. Och därmed tryggare.

 

Det är intressant att fundera på vad som skulle hända om män blev det svagare könet. Skulle färre personer våldtas och bli slagna? Eller skulle det ske lika ofta, men med skillnaden att kvinnorna i regel skulle vara förövarna och männen offren? Jag har inget svar. Men något säger mig i alla fall att kvinnor, med de erfarenheter vi har, generellt sätt skulle vara bättre än män på att hantera en fysisk överlägsenhet.

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 58 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 26 juli

kl 12–15 Ekopyssel på Naturum Fjärås Bräcka. Tema: fjärilar.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås med Marcus Schulz.

Lördag 27 juli

kl 9 Ölmanäsdagen. Ölmanäs segelsällskaps årliga bankappsegling på Gårda brygga i Åsa. 

Kl 9–10 Utomhusyoga på Rörviks camping. Yoga för alla. Ta med yogamatta eller liknande samt filt/handduk. 

Kl 10.30–13 Hantverksstund på Högenstugan, Österbyn, Åsa....

Läs Mer

Så här funkar eNH!